Algemeen

Fatima of Portugal: Een spirituele reis naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Portugal is een land vol geschiedenis, cultuur en religie. Een van de meest bezochte bedevaartsoorden ter wereld is het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, gelegen in de stad Fatima in het centrum van Portugal. Het is een plek waar duizenden pelgrims van over de hele wereld samenkomen om hun geloof te belijden en te bidden voor genezing, bescherming en vrede.

De geschiedenis van Fatima

De geschiedenis van Fatima begint op 13 mei 1917, toen drie herderskinderen – Lucia dos Santos en haar neefjes Francisco en Jacinta Marto – getuige waren van een verschijning van de Maagd Maria. De verschijning vond plaats in een veld genaamd Cova da Iria, vlakbij het dorp Fatima. De Maagd Maria verscheen aan de kinderen zes keer in totaal en gaf hen boodschappen van vrede, bekering en gebed.

De boodschappen van de Maagd Maria werden al snel bekend en trokken de aandacht van duizenden mensen uit heel Portugal en daarbuiten. Op 13 oktober 1917 vond de laatste verschijning plaats, die bekend staat als de “Zonnewonder”. Tijdens deze verschijning danste de zon aan de hemel en leek het alsof deze op de menigte neerstortte. Dit wonder werd door duizenden mensen gezien en wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste wonderen van de 20e eeuw.

Na de verschijningen werd de site van de verschijningen een bedevaartsoord en werd er een kapel gebouwd op de plaats van de verschijningen. In de jaren daarna werden er meer gebouwen toegevoegd, waaronder de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, die in 1953 werd ingewijd.

Wat te zien en te doen in Fatima

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is een uitgestrekt complex van gebouwen en tuinen, dat jaarlijks miljoenen pelgrims trekt. Hier zijn enkele van de hoogtepunten:

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is een indrukwekkend gebouw met een moderne architectuur. Het heeft een capaciteit van 9.000 mensen en is gebouwd op de plaats van de verschijningen. Binnenin vindt u prachtige glas-in-loodramen en een groot altaarstuk dat de verschijning van de Maagd Maria aan de kinderen uitbeeldt.

De kapel van de verschijningen

De kapel van de verschijningen is gebouwd op de exacte plaats waar de Maagd Maria aan de kinderen verscheen. Het is een eenvoudig gebouw met een witte koepel en een altaar waar de pelgrims kunnen bidden en kaarsen kunnen aansteken.

Het huis van Lucia

Het huis van Lucia is het huis waar Lucia dos Santos woonde voordat ze naar het klooster ging. Het is nu een museum dat het leven van de drie herderskinderen en de geschiedenis van de verschijningen vertelt.

Het Heiligdom van de Heilige Franciscus Marto

Het Heiligdom van de Heilige Franciscus Marto is gewijd aan de jongste van de drie herderskinderen. Het bevat zijn graf en een museum dat zijn leven en de geschiedenis van de verschijningen vertelt.

Hoe Fatima te bereiken

De stad Fatima ligt op ongeveer 130 km ten noorden van Lissabon en is gemakkelijk te bereiken met de auto, de bus of de trein. Er zijn ook veel georganiseerde pelgrimstochten beschikbaar vanuit Lissabon en andere steden in Portugal.

Wanneer te bezoeken

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is het hele jaar door geopend en trekt het hele jaar door pelgrims. De belangrijkste data zijn echter 13 mei en 13 oktober, de data van de eerste en laatste verschijningen. Op deze dagen komen duizenden pelgrims naar Fatima om deel te nemen aan de vieringen en processies.

Conclusie

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is een van de meest bezochte bedevaartsoorden ter wereld en een belangrijk spiritueel centrum voor katholieken. Het is een plek van vrede, genezing en gebed, waar pelgrims van over de hele wereld samenkomen om hun geloof te belijden en te bidden voor bescherming en vrede. Als u op zoek bent naar een spirituele reis, dan is Fatima zeker een bezoek waard.

Ratingpost

Dit is ook Portugal