Algemeen

Portugal Primeira Liga: Een Overzicht van de Portugese Voetbalcompetitie

De Portugal Primeira Liga, ook wel bekend als Liga NOS, is de hoogste voetbalcompetitie in Portugal. Het is een van de meest populaire voetbalcompetities in Europa en trekt elk seizoen duizenden fans naar de stadions. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de geschiedenis, teams, spelers en statistieken van de Portugal Primeira Liga.

Geschiedenis van de Portugal Primeira Liga

De Portugal Primeira Liga werd opgericht in 1934 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze voetbalcompetities in Europa. De competitie begon met acht teams, waaronder Benfica, Sporting CP en Porto, die nog steeds tot de topclubs van de competitie behoren.

In de jaren 50 en 60 domineerde Benfica de competitie en won het zeven titels in acht seizoenen. In de jaren 70 en 80 was het Porto dat de competitie domineerde, met negen titels in 18 seizoenen. In de jaren 90 en 2000 was het Benfica opnieuw dat de competitie domineerde, met acht titels in 18 seizoenen.

De afgelopen jaren heeft Porto de competitie gedomineerd, met vier titels in de afgelopen zes seizoenen. Benfica en Sporting CP zijn echter nog steeds sterke concurrenten en hebben beide drie titels in de afgelopen tien seizoenen gewonnen.

Teams in de Portugal Primeira Liga

Er zijn momenteel 18 teams die deelnemen aan de Portugal Primeira Liga. Hieronder vindt u een lijst van de teams en hun locaties:

 • Benfica – Lissabon
 • Sporting CP – Lissabon
 • Porto – Porto
 • Braga – Braga
 • Famalicão – Vila Nova de Famalicão
 • Boavista – Porto
 • Moreirense – Moreira de Cónegos
 • Paços de Ferreira – Paços de Ferreira
 • Marítimo – Funchal
 • Gil Vicente – Barcelos
 • Tondela – Tondela
 • Portimonense – Portimão
 • Belenses – Lissabon
 • Guimarães – Guimarães
 • Santa Clara – Ponta Delgada
 • Rio Ave – Vila do Conde
 • Nacional – Funchal
 • Boavista – Porto

Spelers in de Portugal Primeira Liga

De Portugal Primeira Liga heeft enkele van de beste voetballers ter wereld voortgebracht, waaronder Cristiano Ronaldo, Luis Figo en Eusébio. Hieronder vindt u enkele van de beste spelers die momenteel in de competitie spelen:

 • João Félix – Benfica
 • Bruno Fernandes – Sporting CP
 • Pepe – Porto
 • Chiquinho – Benfica
 • Shoya Nakajima – Portimonense
 • Paulinho – Braga
 • Lucas Evangelista – Vitória Guimarães
 • Lucas Veríssimo – Boavista
 • André Almeida – Benfica
 • Lucas Piazón – Rio Ave

Statistieken van de Portugal Primeira Liga

De Portugal Primeira Liga heeft enkele indrukwekkende statistieken, waaronder:

 • Meeste titels: Benfica (37)
 • Meeste doelpunten in een seizoen: Fernando Peyroteo (43 doelpunten in het seizoen 1946/47)
 • Meeste doelpunten in totaal: Fernando Peyroteo (331 doelpunten)
 • Hoogste toeschouwersaantal: 65.000 (Benfica vs Porto in 1987)

Conclusie

De Portugal Primeira Liga is een van de meest prestigieuze voetbalcompetities in Europa en heeft enkele van de beste voetballers ter wereld voortgebracht. Met sterke concurrentie tussen clubs als Benfica, Sporting CP en Porto, is het altijd een spannende competitie om te volgen. We hopen dat dit artikel u een goed overzicht heeft gegeven van de geschiedenis, teams, spelers en statistieken van de Portugal Primeira Liga.

Ratingpost

Dit is ook Portugal