Algemeen

Vlag van Portugal

De vlag van Portugal is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis. De vlag bestaat uit een groene achtergrond met een wapenschild in het midden en een gouden bol en kruis bovenop het schild. De vlag wordt ook wel de “Bandeira das Quinas” genoemd, wat “vlag van de vijf schilden” betekent.

Geschiedenis van de vlag van Portugal

De vlag van Portugal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. In die tijd gebruikte Portugal een witte vlag met een blauw kruis, die bekend stond als de “vlag van de kruisvaarders”. Deze vlag werd gebruikt tijdens de verovering van Ceuta in 1415 en werd later aangepast om de huidige vlag te creëren.

In 1095 riep paus Urbanus II op tot een kruistocht om Jeruzalem te bevrijden van de moslims. De kruisvaarders droegen een witte mantel met een rood kruis erop. Deze mantel werd later de inspiratie voor de vlag van Portugal. In 1143 erkende paus Innocentius II Portugal als een onafhankelijk koninkrijk en gaf het land toestemming om een eigen vlag te voeren.

De huidige vlag van Portugal werd officieel aangenomen op 30 juni 1911, na de val van de monarchie en de oprichting van de republiek. De vlag werd ontworpen door Columbano Bordalo Pinheiro, een bekende Portugese kunstenaar. Het ontwerp van de vlag is gebaseerd op het wapenschild van Portugal, dat al sinds de middeleeuwen in gebruik is.

Betekenis van de vlag van Portugal

De vlag van Portugal heeft verschillende symbolische betekenissen. De groene achtergrond staat voor de hoop en de vruchtbaarheid van het land. Het wapenschild in het midden van de vlag toont vijf blauwe schilden met daarop vijf witte stippen. Deze schilden staan voor de vijf Moorse koningen die in 1139 werden verslagen door koning Afonso Henriques tijdens de Slag bij Ourique. De witte stippen op de schilden staan voor de vijf wonden van Christus.

Bovenop het wapenschild staat een gouden bol met daarop een kruis. Dit staat voor de ontdekkingsreizen van de Portugese ontdekkingsreizigers in de 15e en 16e eeuw, die Portugal tot een van de grootste koloniale machten ter wereld maakten. Het kruis op de bol staat voor het christendom en de missie om het geloof te verspreiden.

Gebruik van de vlag van Portugal

De vlag van Portugal wordt gebruikt als nationaal symbool en is te zien op overheidsgebouwen, scholen en andere openbare plaatsen. Ook wordt de vlag gebruikt tijdens nationale feestdagen en bij sportevenementen waar Portugal aan deelneemt.

De vlag wordt ook gebruikt door de Portugese marine en luchtmacht, waarbij de marine een iets andere versie van de vlag gebruikt met een anker onder het wapenschild. Daarnaast wordt de vlag ook gebruikt door Portugese diplomatieke missies in het buitenland.

Conclusie

De vlag van Portugal is een belangrijk nationaal symbool met een rijke geschiedenis en symbolische betekenissen. De vlag is een eerbetoon aan de overwinningen van Portugal in het verleden en de ontdekkingsreizen die het land heeft gemaakt. De vlag wordt nog steeds gebruikt als nationaal symbool en is een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur en identiteit.

Ratingpost

Dit is ook Portugal