Algemeen

Portugal Population: Een Overzicht van de Bevolking van Portugal

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa en heeft een bevolking van ongeveer 10,3 miljoen mensen. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur en is een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige stranden, het heerlijke eten en de historische bezienswaardigheden. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de bevolking van Portugal, inclusief demografische gegevens, etniciteit, religie en talen.

Demografische Gegevens

Volgens de laatste volkstelling in 2021 heeft Portugal een bevolking van ongeveer 10,3 miljoen mensen. De bevolking groeit gestaag, maar langzaam, met een jaarlijkse groei van ongeveer 0,3%. De levensverwachting in Portugal is hoog, met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar voor vrouwen en 76 jaar voor mannen.

De bevolkingsdichtheid van Portugal is relatief laag, met ongeveer 111 mensen per vierkante kilometer. De meeste mensen wonen in de stedelijke gebieden, met name in de hoofdstad Lissabon en de op één na grootste stad Porto. Ongeveer 60% van de bevolking woont in stedelijke gebieden, terwijl de rest in landelijke gebieden woont.

Etniciteit

De meerderheid van de bevolking van Portugal is etnisch Portugees, met ongeveer 96% van de bevolking die zichzelf als Portugees identificeert. Er zijn echter ook minderheden van andere etnische groepen, waaronder Brazilianen, Kaapverdiërs, Angolezen en Oost-Timorezen.

Portugal heeft een lange geschiedenis van kolonialisme en heeft in het verleden veel landen gekoloniseerd, waaronder Brazilië, Angola en Mozambique. Als gevolg hiervan zijn er veel mensen van Portugese afkomst die buiten Portugal wonen, vooral in Brazilië en de Verenigde Staten.

Religie

De meerderheid van de bevolking van Portugal is rooms-katholiek, met ongeveer 81% van de bevolking die zichzelf als katholiek identificeert. Er zijn echter ook minderheden van andere religies, waaronder protestanten, moslims en joden.

Portugal heeft een lange geschiedenis van katholicisme en de katholieke kerk heeft een sterke invloed op de cultuur en de samenleving van het land. Veel feestdagen en festivals in Portugal hebben een religieuze oorsprong en de katholieke kerk speelt nog steeds een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel Portugezen.

Talen

De officiële taal van Portugal is Portugees, een Romaanse taal die nauw verwant is aan het Spaans. Het Portugees wordt gesproken door bijna alle Portugezen en is ook de officiële taal van andere landen, waaronder Brazilië, Angola en Mozambique.

Er zijn echter ook minderheden van andere talen in Portugal, waaronder Mirandees, een taal die wordt gesproken in de regio Miranda do Douro in het noordoosten van Portugal. Mirandees is een officiële taal in Portugal en wordt erkend als een minderheidstaal door de Europese Unie.

Conclusie

Portugal is een land met een rijke geschiedenis en cultuur en een diverse bevolking. De meerderheid van de bevolking is etnisch Portugees en rooms-katholiek, en de officiële taal is Portugees. Portugal heeft echter ook minderheden van andere etnische groepen, religies en talen, waardoor het een interessante en diverse plek is om te wonen of te bezoeken.

Ratingpost

Dit is ook Portugal