Algemeen

Spain vs Portugal: Een vergelijking van twee prachtige landen

Spanje en Portugal zijn twee prachtige landen in het zuidwesten van Europa. Beide landen hebben veel te bieden op het gebied van cultuur, geschiedenis, natuur en gastronomie. In dit artikel vergelijken we de twee landen op verschillende aspecten, zoals de taal, het klimaat, de bezienswaardigheden en de keuken.

Taal

De officiële taal van Spanje is Spaans, ook wel Castiliaans genoemd. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld en wordt ook gesproken in Latijns-Amerika en delen van de Verenigde Staten. In sommige regio’s van Spanje, zoals Catalonië en Baskenland, wordt ook Catalaans en Baskisch gesproken.

Portugees is de officiële taal van Portugal en wordt ook gesproken in Brazilië, Angola, Mozambique en enkele andere voormalige Portugese koloniën. Het lijkt op Spaans, maar heeft ook enkele unieke kenmerken, zoals de nasale klanken.

Klimaat

Spanje heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters. De temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot boven de 40 graden Celsius, vooral in het zuiden van het land. In de winter kan het in sommige delen van Spanje sneeuwen, zoals in de Sierra Nevada.

Portugal heeft ook een mediterraan klimaat, maar is iets koeler en natter dan Spanje. De zomers zijn nog steeds warm, maar de temperaturen zijn gemiddeld iets lager dan in Spanje. In de winter kan het in Portugal ook sneeuwen, vooral in de bergen in het noorden van het land.

Bezienswaardigheden

Spanje en Portugal hebben beide veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Hieronder volgen enkele hoogtepunten:

Spanje

 • De Sagrada Familia in Barcelona
 • Het Alhambra in Granada
 • Het Prado Museum in Madrid
 • De Mezquita in Córdoba
 • Het Park Güell in Barcelona

Portugal

 • De Torre de Belém in Lissabon
 • Het klooster van Batalha
 • De universiteit van Coimbra
 • De Douro-vallei
 • De stranden van de Algarve

Keuken

De keukens van Spanje en Portugal hebben veel gemeen, maar er zijn ook enkele verschillen. Hieronder volgen enkele typische gerechten:

Spanje

 • Paella: een rijstgerecht met zeevruchten, kip en/of konijn
 • Tortilla: een aardappelomelet
 • Gazpacho: een koude soep van tomaten, komkommer en paprika
 • Jamón ibérico: gedroogde ham van het Iberische varken
 • Churros: gefrituurde deegstengels, vaak geserveerd met chocoladesaus

Portugal

 • Bacalhau: gezouten en gedroogde kabeljauw, op vele manieren bereid
 • Caldo verde: een soep van aardappelen, kool en chorizo
 • Pastéis de nata: kleine custardtaartjes
 • Francesinha: een sandwich met ham, worst, biefstuk en kaas, overgoten met een pittige saus
 • Port: een zoete versterkte wijn uit de Douro-vallei

Conclusie

Spanje en Portugal zijn beide prachtige landen met veel te bieden. Of je nu houdt van zon, zee en strand, cultuur en geschiedenis, of lekker eten en drinken, beide landen hebben voor ieder wat wils. Of je nu kiest voor een stedentrip naar Barcelona of Lissabon, een wandelvakantie in de Pyreneeën of de Algarve, of een culinaire reis door Andalusië of de Douro-vallei, je zult zeker genieten van alles wat deze landen te bieden hebben.

Ratingpost

Dit is ook Portugal