Algemeen

Belem in Portugal: Een historische wijk vol cultuur en lekkernijen

Belem is een wijk in het westen van Lissabon, Portugal. Het is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van de stad vanwege de vele historische bezienswaardigheden en de heerlijke culinaire specialiteiten. Belem is een belangrijk deel van de Portugese geschiedenis en heeft een rijke cultuur die teruggaat tot de 15e eeuw.

Geschiedenis van Belem

Belem was oorspronkelijk een klein vissersdorpje aan de monding van de rivier de Taag. In de 15e eeuw werd het een belangrijke haven voor de Portugese ontdekkingsreizigers die op zoek waren naar nieuwe handelsroutes en ontdekkingen. Het was vanuit Belem dat Vasco da Gama in 1497 vertrok op zijn reis naar India.

De wijk heeft veel historische gebouwen die dateren uit de tijd van de ontdekkingsreizen. Een van de meest opvallende is de Torre de Belem, een verdedigingstoren die in de 16e eeuw werd gebouwd om de haven te beschermen. Het is nu een UNESCO-werelderfgoed en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Lissabon.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Jeronimos-klooster, dat ook op de UNESCO-lijst staat. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als een klooster voor de monniken van de Orde van St. Hieronymus. Het is een prachtig voorbeeld van de Portugese Manuelijnse stijl en heeft een indrukwekkende kerk en kloostergang.

Cultuur in Belem

Naast de historische bezienswaardigheden heeft Belem ook een rijke cultuur die teruggaat tot de tijd van de ontdekkingsreizen. Het Museu Nacional dos Coches is een museum dat gewijd is aan de koetsen die werden gebruikt door de Portugese koninklijke familie en de adel. Het heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 70 koetsen, waaronder enkele die dateren uit de 16e eeuw.

Een andere belangrijke culturele instelling is het Centro Cultural de Belem, een groot cultureel centrum dat tentoonstellingen, concerten en andere evenementen organiseert. Het heeft ook een restaurant en een café met uitzicht op de rivier de Taag.

Culinaire specialiteiten van Belem

Een van de grootste attracties van Belem zijn de culinaire specialiteiten. De wijk staat bekend om de Pastéis de Belem, een heerlijk gebakje gevuld met custard en bestrooid met poedersuiker en kaneel. Het recept voor deze gebakjes is al meer dan 150 jaar oud en wordt nog steeds gemaakt volgens het originele recept.

Een andere lekkernij die je niet mag missen is de Bacalhau à Bras, een gerecht van gezouten kabeljauw, aardappelen, uien en eieren. Het is een van de meest populaire gerechten in Portugal en wordt vaak geserveerd in restaurants in Belem.

Belem bezoeken

Belem is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Lissabon. De tramlijn 15E rijdt vanaf het Praça da Figueira naar Belem en stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Er zijn ook verschillende buslijnen die naar Belem rijden.

Als je Belem bezoekt, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om alle bezienswaardigheden te bekijken en te genieten van de culinaire specialiteiten. Het is een van de meest fascinerende en smakelijke wijken van Lissabon en een must-see voor elke bezoeker van de stad.

Conclusie

Belem is een historische wijk in Lissabon, Portugal, die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, cultuur en culinaire specialiteiten. Het is een belangrijk deel van de Portugese geschiedenis en heeft veel historische bezienswaardigheden die teruggaan tot de tijd van de ontdekkingsreizen. Belem is ook de thuisbasis van enkele van de meest heerlijke gerechten van Portugal, waaronder de beroemde Pastéis de Belem. Als je Lissabon bezoekt, mag je Belem niet missen.

Ratingpost

Dit is ook Portugal