Cultuur

Architectonische Wonders van Porto: Een Verkenning

Architectonische Wonders van Porto: Een Verkenning

Introductie

Porto, gelegen in het noorden van Portugal, is een stad die bekend staat om zijn prachtige architectuur. De stad is rijk aan historische gebouwen, kerken en bruggen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad. In dit artikel zullen we enkele van de meest indrukwekkende architectonische wonderen van Porto verkennen.

De Dom Luís I-brug

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van Porto is de Dom Luís I-brug. Deze brug, ontworpen door de Belgische ingenieur Théophile Seyrig, werd geopend in 1886 en verbindt Porto met Vila Nova de Gaia. De brug is een imposante stalen constructie met twee niveaus, waarvan het bovenste niveau gereserveerd is voor voetgangers en het onderste niveau voor autoverkeer. Vanaf de brug heb je een adembenemend uitzicht over de rivier de Douro en de historische binnenstad van Porto.

Kenmerken van de Dom Luís I-brug:

 • Lengte: 385 meter
 • Hoogte: 85 meter
 • Materiaal: smeedijzer en staal
 • Stijl: neogotisch

De Sé do Porto

De Sé do Porto, ook wel bekend als de Kathedraal van Porto, is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw en duurde bijna 300 jaar. Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend met prachtige gewelfde plafonds, gotische altaren en barokke versieringen. De kathedraal staat bovenop een heuvel en biedt een spectaculair uitzicht over de stad.

Opmerkelijke kenmerken van de Sé do Porto:

 • Bouwstijl: Romaans, gotisch, barok
 • Hoogte van de torens: 49 meter
 • Belangrijke elementen: de kloostergang, de kapittelzaal, de schatkamer

Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa, ofwel het Paleis van de Beurs, is een prachtig 19e-eeuws monument in het hart van Porto. Het gebouw, oorspronkelijk gebouwd voor handelsdoeleinden, is een meesterwerk van neoclassicistische architectuur. Het interieur van het paleis is even indrukwekkend als de buitenkant, met weelderig versierde zalen en zalen die een mix van neoclassicistische, barokke en rococo stijlen laten zien.

Indrukwekkende elementen van Palácio da Bolsa:

 • Arabische zaal: een eerbetoon aan de Moorse invloed in Portugal
 • Sala do Tribunal: met prachtige fresco’s en antieke meubels
 • Salão Árabe: een van de meest weelderige zalen in het paleis

Casa da Música

Casa da Música, gelegen in het moderne deel van de stad, is een opvallend hedendaags gebouw dat gewijd is aan muziek en podiumkunsten. Het ontwerp van het gebouw, van de Nederlandse architect Rem Koolhaas, is een gewaagde en innovatieve mix van moderne en organische vormen. Het interieur van Casa da Música is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met state-of-the-art akoestiek en een scala aan zalen en podia.

Bijzondere aspecten van Casa da Música:

 • Hoogte: 49 meter
 • Materiaal: beton, glas, staal
 • Akoestiek: internationaal erkend als een van de beste ter wereld

Conclusie

Porto is een stad die doordrenkt is van geschiedenis en architectonische pracht. De hierboven genoemde monumenten zijn slechts enkele voorbeelden van de adembenemende architectuur die Porto te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in oude of moderne architectuur, Porto heeft voor elk wat wils. Een bezoek aan deze prachtige stad is dan ook een must voor elke architectuurliefhebber.

Dit is ook Portugal