Steden

Kleine Steden Rond Porto: Verborgen Schatten

Kleine Steden Rond Porto: Verborgen Schatten

Portugal staat bekend om zijn prachtige kustlijn, bruisende steden en rijke geschiedenis. Terwijl de stad Porto zelf een populaire toeristische bestemming is, zijn er ook tal van kleine steden in de regio die verborgen schatten en charme bieden. In dit artikel nemen we een kijkje naar enkele van deze kleine steden rond Porto die zeker een bezoek waard zijn.

Viana do Castelo

Viana do Castelo, gelegen in het noordwesten van Portugal, is een schilderachtige stad met een rijke maritieme geschiedenis. De stad wordt gekenmerkt door zijn prachtige stranden, kleurrijke huizen en charmante straatjes. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Viana do Castelo is de Santuário de Santa Luzia, een prachtige kerk op een heuveltop met een panoramisch uitzicht over de stad en de oceaan. Daarnaast staat de stad bekend om zijn traditionele folklore en ambachten, waaronder de beroemde handgemaakte borduurwerken en keramiek.

Belangrijke bezienswaardigheden:

 • Santuário de Santa Luzia
 • Praia Norte en Praia Cabedelo
 • Praça da República

Guimarães

Guimarães, gelegen op ongeveer 50 kilometer van Porto, wordt beschouwd als de geboorteplaats van Portugal en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met prachtige middeleeuwse architectuur, smalle straatjes en pleinen. Het hoogtepunt van een bezoek aan Guimarães is het indrukwekkende kasteel van Guimarães, dat dateert uit de 10e eeuw. Daarnaast is de stad ook de thuisbasis van het prachtige paleis van de hertogen van Bragança en de historische Largo da Oliveira.

Belangrijke bezienswaardigheden:

 • Castelo de Guimarães
 • Paço dos Duques de Bragança
 • Largo da Oliveira

Aveiro

Aveiro, ook wel bekend als het ‘Venetië van Portugal’, is een charmante kuststad die beroemd is om zijn met gekleurde boten gevulde kanalen, Art Nouveau-architectuur en heerlijke zeevruchten. Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Aveiro zijn de traditionele moliceiro boten die door de kanalen varen en bezoekers meenemen op een schilderachtige tocht door de stad. Daarnaast staat de stad ook bekend om zijn prachtige stranden, waaronder het populaire Praia da Barra.

Belangrijke bezienswaardigheden:

 • Moliceiro boottocht
 • Praia da Barra
 • Forum Aveiro winkelcentrum

Lamego

Lamego, gelegen in de groene heuvels van de Dourovallei, is een betoverende stad met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Het hoogtepunt van een bezoek aan Lamego is de imposante Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, een barokke bedevaartskerk die boven de stad uittorent en een panoramisch uitzicht biedt. Daarnaast staat de stad ook bekend om zijn heerlijke gastronomie, met name de beroemde ‘presunto’ en de sprankelende lokale wijn.

Belangrijke bezienswaardigheden:

 • Santuário de Nossa Senhora dos Remédios
 • Lamego Cathedral
 • Museu de Lamego

Conclusie

De regio rond Porto biedt een schat aan prachtige kleine steden die elk hun eigen unieke charme en attracties hebben. Of je nu geniet van het maritieme erfgoed van Viana do Castelo, de middeleeuwse pracht van Guimarães, de schilderachtige kanalen van Aveiro of de betoverende heuvels van Lamego, deze kleine steden zijn zeker een bezoek waard voor reizigers die meer willen ontdekken dan alleen Porto.

Kortom, de kleine steden rond Porto zijn verborgen schatten die je een kijkje geven in de rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijke gastronomie van Portugal. Dus de volgende keer dat je de regio bezoekt, neem dan zeker de tijd om deze charmante steden te verkennen!

Ratingpost

Dit is ook Portugal