Algemeen

Football Portugal: Een overzicht van de voetbalgeschiedenis van Portugal

Portugal is een land dat bekend staat om zijn prachtige stranden, heerlijke eten en rijke cultuur. Maar het land heeft ook een rijke voetbalgeschiedenis. Het Portugese voetbal heeft in de loop der jaren veel succes gekend, met enkele van de beste spelers ter wereld die uit Portugal komen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de geschiedenis van het voetbal in Portugal, de belangrijkste clubs en spelers en de prestaties van het nationale team.

Geschiedenis van het voetbal in Portugal

Voetbal werd voor het eerst geïntroduceerd in Portugal in de late 19e eeuw door Engelse arbeiders die in Porto en Lissabon werkten. Het duurde echter nog enkele decennia voordat het voetbal echt populair werd in het land. In 1914 werd de Portugese voetbalbond opgericht en begon het land met het organiseren van nationale competities.

In de jaren 50 en 60 begon het Portugese voetbal echt te bloeien. Benfica, een van de grootste clubs van het land, won in 1961 en 1962 de Europacup I. In 1966 bereikte Portugal voor het eerst de halve finales van het WK, waar ze werden uitgeschakeld door Engeland. In de jaren 70 en 80 kende het Portugese voetbal een mindere periode, maar in de jaren 90 kwam het weer op gang. FC Porto won in 1987 de Europacup II en in 2004 de Champions League. In 2016 won Portugal het Europees kampioenschap, hun eerste grote internationale titel.

Belangrijkste clubs in Portugal

Portugal heeft een aantal grote voetbalclubs, waarvan sommige wereldwijd bekend zijn. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste clubs in Portugal:

SL Benfica

Benfica is een van de grootste en meest succesvolle clubs in Portugal. De club werd opgericht in 1904 en heeft sindsdien 37 landstitels, 29 bekers en 2 Europacups gewonnen. Benfica heeft ook een van de grootste en meest gepassioneerde supportersgroepen van het land.

FC Porto

FC Porto is een andere grote club in Portugal. De club werd opgericht in 1893 en heeft sindsdien 29 landstitels, 16 bekers en 2 Champions League-titels gewonnen. FC Porto heeft ook een van de beste jeugdopleidingen van Europa en heeft in de loop der jaren veel getalenteerde spelers voortgebracht.

Sporting CP

Sporting CP is een van de oudste clubs in Portugal en werd opgericht in 1906. De club heeft 18 landstitels, 16 bekers en 1 Europacup II gewonnen. Sporting CP heeft ook een van de grootste en meest loyale supportersgroepen van het land.

Belangrijkste spelers uit Portugal

Portugal heeft in de loop der jaren veel getalenteerde voetballers voortgebracht. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de beste spelers uit Portugal:

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is zonder twijfel de meest bekende en succesvolle voetballer uit Portugal. Hij begon zijn carrière bij Sporting CP voordat hij naar Manchester United verhuisde. Sindsdien heeft hij voor Real Madrid en Juventus gespeeld. Ronaldo heeft vijf Ballon d’Or-titels gewonnen en is een van de beste spelers aller tijden.

Luis Figo

Luis Figo is een andere legendarische speler uit Portugal. Hij begon zijn carrière bij Sporting CP voordat hij naar FC Barcelona verhuisde. Daarna speelde hij voor Real Madrid en Inter Milan. Figo won de Ballon d’Or in 2000 en was een van de beste spelers van zijn generatie.

Eusebio

Eusebio is een van de grootste voetballers uit de geschiedenis van Portugal. Hij speelde voor Benfica en scoorde meer dan 300 doelpunten voor de club. Eusebio won de Ballon d’Or in 1965 en leidde Portugal naar de halve finales van het WK in 1966.

Het nationale team van Portugal

Het nationale team van Portugal is een van de meest succesvolle teams in Europa. Het team heeft één Europees kampioenschap gewonnen en heeft ook de halve finales van het WK bereikt. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de beste prestaties van het Portugese nationale team:

Europees kampioenschap 2016

In 2016 won Portugal het Europees kampioenschap, hun eerste grote internationale titel. Het team versloeg Frankrijk in de finale met 1-0 dankzij een doelpunt van Eder in de verlenging.

Halve finales WK 1966

In 1966 bereikte Portugal voor het eerst de halve finales van het WK. Het team werd uitgeschakeld door Engeland, dat later het toernooi zou winnen.

Halve finales Europees kampioenschap 1984

In 1984 bereikte Portugal de halve finales van het Europees kampioenschap. Het team werd uitgeschakeld door Frankrijk, dat later het toernooi zou winnen.

Conclusie

Portugal heeft een rijke voetbalgeschiedenis en heeft enkele van de beste spelers en clubs ter wereld voortgebracht. Het Portugese voetbal blijft zich ontwikkelen en heeft nog steeds veel potentieel. Met getalenteerde spelers als Cristiano Ronaldo en een succesvol nationaal team, zal Portugal ongetwijfeld nog vele successen behalen in de toekomst.

Ratingpost

Dit is ook Portugal