Algemeen

Noord-Portugal: Een onontdekte parel in Europa

Noord-Portugal is een regio die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen die naar Portugal reizen. Maar deze regio heeft zoveel te bieden, van prachtige landschappen tot historische steden en heerlijk eten en drinken. In dit artikel zullen we de hoogtepunten van Noord-Portugal bespreken en waarom het een bestemming is die je niet mag missen.

Landschappen

Noord-Portugal heeft een gevarieerd landschap, van de bergen van de Serra do Gerês tot de prachtige stranden van de Costa Verde. Een van de hoogtepunten van de regio is het nationale park Peneda-Gerês, dat zich uitstrekt over meer dan 70.000 hectare. Hier vind je bergen, meren, watervallen en een overvloed aan flora en fauna. Het park is perfect voor wandelaars en natuurliefhebbers en biedt talloze routes om te verkennen.

Een andere prachtige plek om te bezoeken is de Douro-vallei, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier vind je de beroemde wijngaarden van de regio, die de beroemde portwijn produceren. De vallei is ook de thuisbasis van charmante dorpjes en steden, zoals Pinhão en Peso da Régua, die een bezoek waard zijn.

Steden en dorpen

Noord-Portugal heeft een rijke geschiedenis en er zijn tal van steden en dorpen die dit weerspiegelen. Een van de meest opvallende is Porto, de op een na grootste stad van Portugal en de thuisbasis van de beroemde portwijn. De stad heeft een prachtige oude binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en is gevuld met historische gebouwen, kerken en musea. Een wandeling langs de rivier de Douro is een must, evenals een bezoek aan de beroemde wijnkelders van de stad.

Een andere stad die een bezoek waard is, is Guimarães, de geboorteplaats van Portugal. Hier vind je het kasteel van Guimarães, dat dateert uit de 10e eeuw, evenals de charmante oude binnenstad met zijn geplaveide straten en historische gebouwen. Braga is ook een populaire bestemming, met zijn prachtige kathedraal en tal van kerken en kloosters.

Maar Noord-Portugal heeft ook tal van charmante dorpen die een bezoek waard zijn. Een van de meest pittoreske is het dorp Monsanto, dat op een heuvel ligt en wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Portugal. Het dorp heeft smalle straatjes, stenen huizen en een kasteel op de top van de heuvel. Andere dorpen die een bezoek waard zijn, zijn Viana do Castelo, Ponte de Lima en Amarante.

Eten en drinken

Noord-Portugal staat bekend om zijn heerlijke eten en drinken. Naast de beroemde portwijn vind je hier ook tal van andere wijnen, waaronder Vinho Verde, een lichte en verfrissende wijn die perfect is voor warme zomerdagen. De regio staat ook bekend om zijn gastronomie, met gerechten zoals cozido, een stoofpot van vlees en groenten, en bacalhau, gezouten kabeljauw die op verschillende manieren wordt bereid.

Een van de beste manieren om de lokale keuken te ervaren, is door een bezoek te brengen aan een van de vele markten in de regio. Hier vind je verse producten, zoals groenten, fruit, kaas en vlees, evenals lokale specialiteiten zoals chorizo en presunto, een soort ham. Er zijn ook tal van restaurants en cafés waar je kunt genieten van de lokale keuken, van eenvoudige tascas tot chique restaurants met Michelin-sterren.

Conclusie

Noord-Portugal is een regio die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen, maar het heeft zoveel te bieden. Van prachtige landschappen tot historische steden en heerlijk eten en drinken, er is voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar avontuur in de bergen of ontspanning op het strand, Noord-Portugal heeft het allemaal. Dus waar wacht je nog op? Boek je volgende vakantie naar Noord-Portugal en ontdek deze onontdekte parel in Europa.

Dit is ook Portugal