Algemeen

House Portugal: De perfecte plek voor een tweede huis

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een heerlijk klimaat en een vriendelijke bevolking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hier een tweede huis te kopen. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuisje aan de kust of een luxe villa in het binnenland, in Portugal vind je het allemaal. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een huis in Portugal.

Waarom Portugal?

Portugal is een land dat veel te bieden heeft. Het heeft een prachtige kustlijn met kilometers lange zandstranden, een heerlijk klimaat met meer dan 300 dagen zon per jaar en een rijke cultuur en geschiedenis. Daarnaast is het land nog relatief betaalbaar in vergelijking met andere Europese landen. Dit maakt het een aantrekkelijke bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een tweede huis.

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis in Portugal?

Als je een huis wilt kopen in Portugal, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

 • Locatie: Portugal is een groot land en de prijzen van huizen kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie. Kies daarom zorgvuldig de regio waar je wilt kopen.
 • Budget: Bepaal van tevoren hoeveel geld je wilt uitgeven aan een huis. Houd er rekening mee dat er naast de aankoopprijs ook nog andere kosten zijn, zoals belastingen en notariskosten.
 • Rechten en plichten: Laat je goed informeren over de rechten en plichten die je hebt als eigenaar van een huis in Portugal. Zo zijn er bijvoorbeeld regels over het onderhoud van het huis en de tuin.
 • Verhuur: Als je het huis wilt verhuren, moet je rekening houden met de Portugese wetgeving op dit gebied. Zo moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen en belasting betalen over de huurinkomsten.
 • Taal: In Portugal wordt Portugees gesproken. Als je de taal niet spreekt, kan het handig zijn om een makelaar in te schakelen die Engels of Nederlands spreekt.

Wat zijn de populairste regio’s om een huis te kopen?

Portugal heeft veel verschillende regio’s die allemaal hun eigen charme hebben. Hieronder hebben we de populairste regio’s voor het kopen van een huis op een rijtje gezet:

 • Algarve: De Algarve is een populaire regio onder buitenlandse kopers. Het heeft een prachtige kustlijn met mooie stranden en gezellige badplaatsen. Daarnaast is het klimaat hier het hele jaar door mild.
 • Lissabon: Lissabon is de hoofdstad van Portugal en een bruisende stad met veel cultuur en geschiedenis. Het is een populaire bestemming voor stedentrips en heeft veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur en gastronomie.
 • Porto: Porto is de op één na grootste stad van Portugal en staat bekend om zijn historische centrum en de productie van portwijn. Het is een populaire bestemming voor citytrips en heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en gastronomie.
 • Centraal Portugal: Het binnenland van Portugal is minder bekend bij buitenlandse kopers, maar heeft veel te bieden. Het landschap is hier heuvelachtig en groen en er zijn veel historische stadjes en dorpen te vinden.

Wat zijn de kosten van een huis in Portugal?

De kosten van een huis in Portugal kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie, de grootte en de staat van het huis. Over het algemeen zijn de prijzen in Portugal nog relatief betaalbaar in vergelijking met andere Europese landen. Hieronder hebben we de gemiddelde prijzen per regio voor je op een rijtje gezet:

 • Algarve: De gemiddelde prijs voor een huis in de Algarve ligt tussen de €200.000 en €500.000.
 • Lissabon: De gemiddelde prijs voor een huis in Lissabon ligt tussen de €300.000 en €700.000.
 • Porto: De gemiddelde prijs voor een huis in Porto ligt tussen de €200.000 en €500.000.
 • Centraal Portugal: De gemiddelde prijs voor een huis in Centraal Portugal ligt tussen de €100.000 en €300.000.

Conclusie

Portugal is een prachtig land met veel mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar een tweede huis. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuisje aan de kust of een luxe villa in het binnenland, in Portugal vind je het allemaal. Het is wel belangrijk om je goed te laten informeren over de regels en wetgeving rondom het kopen van een huis in Portugal. Met de juiste kennis en een goed plan kun je echter genieten van een heerlijk tweede thuis in dit mooie land.

Ratingpost

Dit is ook Portugal