Algemeen

Kenteken Portugal: Alles wat je moet weten

Als je van plan bent om met de auto naar Portugal te reizen, is het belangrijk om te weten hoe het zit met het kenteken. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over het kenteken in Portugal.

Kentekenplaten in Portugal

De kentekenplaten in Portugal hebben een witte achtergrond met zwarte letters en cijfers. Het formaat van de platen is 520 mm x 110 mm. Op de plaat staat het Europese symbool aan de linkerkant en het landnummer (P) aan de rechterkant.

De kentekenplaten hebben ook een blauwe strook aan de bovenkant met de letters “PT” en het wapen van Portugal. Dit is een verplicht onderdeel van de kentekenplaat en mag niet worden verwijderd.

Registratie van voertuigen in Portugal

Als je een voertuig in Portugal wilt registreren, moet je naar het IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes) gaan. Hier moet je de volgende documenten overleggen:

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Een bewijs van eigendom van het voertuig
  • Een bewijs van verzekering
  • Een bewijs van betaling van de belasting op motorvoertuigen

Als je een voertuig uit een ander EU-land importeert, moet je ook een bewijs van conformiteit overleggen. Dit bewijs toont aan dat het voertuig voldoet aan de technische eisen van de EU.

Kentekenbewijs in Portugal

Als je voertuig is geregistreerd in Portugal, ontvang je een kentekenbewijs. Dit bewijs moet je altijd bij je hebben als je met het voertuig rijdt. Het kentekenbewijs bevat de volgende informatie:

  • De naam en het adres van de eigenaar van het voertuig
  • De technische specificaties van het voertuig
  • De datum van de eerste registratie van het voertuig
  • De datum van de laatste APK-keuring

Kentekenbewijs verloren of gestolen

Als je kentekenbewijs is verloren of gestolen, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met het IMT. Zij kunnen je helpen om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Je moet hiervoor wel een aantal documenten overleggen, zoals een bewijs van eigendom van het voertuig en een geldig identiteitsbewijs.

Kentekenbewijs overschrijven

Als je een voertuig koopt of verkoopt, moet het kentekenbewijs worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Dit kan worden gedaan bij het IMT of bij een erkend postkantoor. Beide partijen moeten aanwezig zijn bij de overschrijving en moeten een geldig identiteitsbewijs overleggen.

Kentekenbewijs en verzekering

Om een voertuig te kunnen verzekeren, moet het voertuig zijn geregistreerd en moet je een geldig kentekenbewijs hebben. Zonder kentekenbewijs kun je geen verzekering afsluiten. Het is daarom belangrijk om altijd je kentekenbewijs bij je te hebben als je met het voertuig rijdt.

Conclusie

Het kenteken in Portugal is een belangrijk onderdeel van het registratieproces van voertuigen. Als je van plan bent om met de auto naar Portugal te reizen, is het belangrijk om te weten hoe het zit met het kenteken en het kentekenbewijs. Zorg ervoor dat je altijd een geldig kentekenbewijs bij je hebt als je met het voertuig rijdt en dat het kentekenbewijs is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar als je een voertuig koopt of verkoopt.

Ratingpost

Dit is ook Portugal