Reisgidsen

Architectuur in Porto: Een Visuele Reis

Architectuur in Porto: Een Visuele Reis

Porto staat bekend om zijn prachtige architectuur die een mix is van oude en moderne stijlen. Tijdens een bezoek aan deze bruisende stad is het moeilijk om niet onder de indruk te raken van de imposante gebouwen, charmante straatjes en statige pleinen. In dit artikel nemen we je mee op een visuele reis door de architectuur van Porto, en ontdekken we de unieke kenmerken en geschiedenis van deze bijzondere stad.

Oude Stadscentrum

Het oude stadscentrum van Porto, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een waar openluchtmuseum van prachtige architectuur. De smalle geplaveide straatjes zijn omzoomd met kleurrijke huizen en imposante kerken. De bekendste bezienswaardigheid is de Sé do Porto, een imposante kathedraal die dateert uit de 12e eeuw. De barokke Igreja do Carmo en de gotische Igreja de São Francisco zijn ook absolute must-sees voor liefhebbers van historische architectuur.

Belangrijke bezienswaardigheden:

  • Sé do Porto
  • Igreja do Carmo
  • Igreja de São Francisco

Modernistische architectuur

Porto heeft ook een bloeiende moderne architectuurscene. Langs de waterkant van de rivier de Douro staan verschillende opvallende moderne gebouwen, waaronder het futuristische Fundação de Serralves. Dit museum voor hedendaagse kunst is ontworpen door de beroemde architect Álvaro Siza Vieira en is op zichzelf al een kunstwerk.

Belangrijke moderne gebouwen:

  • Fundação de Serralves
  • Casa da Música
  • Edifício Transparente

Art Nouveau

Porto staat ook bekend om zijn prachtige voorbeelden van art nouveau-architectuur. Vooral in de wijk Boavista zijn veel gebouwen te vinden met deze kenmerkende stijl. De meest iconische is het Livraria Lello, een prachtige boekhandel die wereldwijd bekend staat om zijn indrukwekkende interieur en gevel.

Belangrijke gebouwen in art nouveau-stijl:

  • Livraria Lello
  • Café Majestic
  • Casa de Serralves

Conclusie

Porto is een stad die architectuurliefhebbers zeker zal bekoren. Of je nu gefascineerd bent door eeuwenoude kerken, moderne meesterwerken of art nouveau-pareltjes, Porto heeft voor elk wat wils. Deze visuele reis door de architectuur van Porto is slechts een klein voorproefje van de prachtige gebouwen die je kunt ontdekken in deze levendige Portugese stad.

Dit is ook Portugal