Algemeen

Eilandjes Portugal: ontdek de verborgen parels van de Atlantische Oceaan

Portugal is een land dat bekend staat om zijn prachtige stranden, historische steden en heerlijke eten. Maar wist je dat Portugal ook een aantal prachtige eilandjes heeft? Deze eilandjes zijn vaak nog onontdekt door het massatoerisme en bieden een unieke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar rust, natuur en avontuur. In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste eilandjes van Portugal.

1. Madeira

Madeira is een eiland dat bekend staat om zijn prachtige natuur en milde klimaat. Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 1000 kilometer ten zuidwesten van Portugal. Madeira is een vulkanisch eiland en heeft daardoor een ruig landschap met hoge bergen, diepe valleien en watervallen. Het eiland is ook bekend om zijn levada’s, smalle irrigatiekanalen die door het hele eiland lopen en die je kunt volgen tijdens prachtige wandelingen.

Naast de natuur heeft Madeira ook een rijke geschiedenis en cultuur. De hoofdstad Funchal heeft een prachtig historisch centrum met smalle straatjes, kleurrijke huizen en gezellige pleinen. Hier kun je genieten van heerlijke lokale gerechten en wijnen, en deelnemen aan traditionele feesten en festivals.

2. Azoren

De Azoren zijn een archipel van negen eilanden die ongeveer 1500 kilometer ten westen van Portugal liggen. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en hebben daardoor een spectaculair landschap met kratermeren, geisers, watervallen en prachtige kustlijnen. De Azoren zijn ook een paradijs voor natuurliefhebbers, met een rijke flora en fauna en vele mogelijkheden voor wandelen, fietsen, duiken en walvissen spotten.

De Azoren hebben ook een rijke geschiedenis en cultuur, met vele historische steden en dorpen, kerken en kloosters, en traditionele ambachten en festivals. De eilanden hebben ook een unieke keuken, met verse vis, vlees en groenten, en heerlijke lokale wijnen en likeuren.

3. Berlengas

Berlengas is een kleine archipel van eilanden en rotsen die ongeveer 10 kilometer voor de kust van Peniche ligt, in het westen van Portugal. De eilanden zijn een beschermd natuurgebied en bieden een unieke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar rust, natuur en avontuur. De eilanden hebben prachtige stranden, kristalhelder water en een rijke flora en fauna, met vele zeldzame vogels en planten.

De grootste eiland van Berlengas, Ilha da Berlenga, heeft een klein dorpje met enkele restaurants en accommodaties, en een fort dat dateert uit de 17e eeuw. Hier kun je genieten van heerlijke visgerechten en lokale specialiteiten, en deelnemen aan activiteiten zoals snorkelen, duiken, kajakken en wandelen.

4. Porto Santo

Porto Santo is een klein eiland dat ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Madeira ligt. Het eiland is bekend om zijn prachtige stranden, die tot de mooiste van Europa behoren. Het zand op de stranden van Porto Santo heeft ook een therapeutische werking, vanwege de hoge concentratie van mineralen en zouten.

Naast de stranden heeft Porto Santo ook een rijke geschiedenis en cultuur, met vele historische gebouwen en monumenten, en traditionele ambachten en festivals. Het eiland heeft ook een unieke keuken, met verse vis, vlees en groenten, en heerlijke lokale wijnen en likeuren.

5. Culatra

Culatra is een klein eiland dat deel uitmaakt van de Ria Formosa, een beschermd natuurgebied in het zuiden van Portugal. Het eiland is alleen bereikbaar per boot en biedt een unieke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar rust, natuur en avontuur. Culatra heeft prachtige stranden, kristalhelder water en een rijke flora en fauna, met vele zeldzame vogels en planten.

Het grootste dorp van Culatra, Farol, heeft enkele restaurants en accommodaties, en een vuurtoren die dateert uit de 19e eeuw. Hier kun je genieten van heerlijke visgerechten en lokale specialiteiten, en deelnemen aan activiteiten zoals snorkelen, duiken, kajakken en wandelen.

Conclusie

Portugal heeft een aantal prachtige eilandjes die nog onontdekt zijn door het massatoerisme. Deze eilandjes bieden een unieke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar rust, natuur en avontuur. Of je nu wilt wandelen in de bergen van Madeira, duiken in de Azoren, zonnebaden op de stranden van Porto Santo, of genieten van de rust op Culatra of Berlengas, er is voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de verborgen parels van de Atlantische Oceaan en geniet van al het moois dat Portugal te bieden heeft.

Dit is ook Portugal