Algemeen

Feestdagen Portugal

Portugal is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het land heeft dan ook een aantal bijzondere feestdagen die elk jaar gevierd worden. In dit artikel zullen we een aantal van deze feestdagen bespreken en wat meer informatie geven over de achtergrond en tradities.

Nieuwjaarsdag (1 januari)

Net als in veel andere landen wordt ook in Portugal Nieuwjaarsdag gevierd op 1 januari. Het is een dag waarop veel mensen uitslapen na een avond vol feest en vuurwerk. In Portugal is het gebruikelijk om op deze dag familie en vrienden te bezoeken en elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Ook wordt er vaak gegeten en gedronken, waarbij de traditionele Bolo Rei (een soort fruitcake) niet mag ontbreken.

Carnaval

Carnaval wordt in Portugal uitbundig gevierd, vooral in de steden Lissabon en Torres Vedras. Het feest begint op de vrijdag voor Aswoensdag en duurt tot en met dinsdag. Tijdens deze dagen zijn er optochten met prachtige kostuums en muziek. Ook worden er veel feesten georganiseerd waarbij gedanst en gedronken wordt. Het hoogtepunt van het carnaval in Torres Vedras is de zogenaamde “Carnaval van de Duivels”, waarbij duivels en andere monsters door de straten trekken.

Pasen

Pasen is een belangrijke feestdag in Portugal en wordt uitgebreid gevierd. Op Goede Vrijdag zijn er processies waarbij het lijden van Jezus wordt herdacht. Op Paaszondag wordt er uitgebreid gegeten en gedronken, waarbij de traditionele Folar (een zoet brood met eieren) niet mag ontbreken. Ook worden er vaak amandelen gegeten, die symbool staan voor nieuw leven.

Dag van de Arbeid (1 mei)

Op 1 mei wordt in Portugal de Dag van de Arbeid gevierd. Het is een dag waarop wordt stilgestaan bij de rechten van werknemers en de strijd voor betere arbeidsomstandigheden. Er worden vaak demonstraties en bijeenkomsten georganiseerd, waarbij ook politieke partijen en vakbonden aanwezig zijn.

Festa de Santo António (13 juni)

De Festa de Santo António is een van de grootste feesten in Lissabon en wordt gevierd op 13 juni. Het feest is ter ere van de heilige Antonius, de beschermheilige van de stad. Er zijn optochten, muziek en dans en er wordt veel gegeten en gedronken. Ook worden er sardientjes gegrild, die symbool staan voor de visserijtraditie van de stad.

Dag van Portugal (10 juni)

Op 10 juni wordt in Portugal de Dag van Portugal gevierd. Het is een nationale feestdag ter ere van de onafhankelijkheid van Portugal in 1580. Er worden vaak militaire parades gehouden en er zijn optredens van Portugese artiesten. Ook worden er vaak traditionele gerechten gegeten, zoals bacalhau (gezouten kabeljauw) en pastéis de nata (Portugese custardtaartjes).

Feest van São João (23 juni)

Het Feest van São João wordt vooral gevierd in de stad Porto, maar ook in andere delen van het land. Het feest is ter ere van Johannes de Doper en wordt gevierd op 23 juni. Er zijn optochten, muziek en dans en er wordt veel gegeten en gedronken. Ook worden er vaak papieren lantaarns opgelaten en worden er hamers gebruikt om op elkaars hoofd te slaan (een traditie die symbool staat voor het verdrijven van boze geesten).

Assumptie van Maria (15 augustus)

Op 15 augustus wordt in Portugal de Assumptie van Maria gevierd. Het is een katholieke feestdag waarbij wordt herdacht dat Maria na haar dood in de hemel werd opgenomen. Er zijn vaak processies en er wordt veel gezongen en gebeden. Ook worden er vaak bloemen gelegd bij beelden van Maria.

Allerheiligen (1 november)

Op 1 november wordt in Portugal Allerheiligen gevierd. Het is een dag waarop wordt stilgestaan bij de overledenen en er worden vaak bloemen gelegd op graven. Ook worden er kaarsen aangestoken en wordt er gebeden voor de zielen van de overledenen.

Kerstmis (25 en 26 december)

Kerstmis wordt in Portugal uitgebreid gevierd op 25 en 26 december. Op kerstavond wordt er vaak een speciale maaltijd gegeten en op eerste kerstdag gaat men naar de kerk. Ook worden er cadeautjes uitgewisseld en wordt er veel gegeten en gedronken. Op tweede kerstdag wordt er vaak uitgerust en bijgekomen van alle festiviteiten.

Conclusie

Portugal heeft een aantal bijzondere feestdagen die elk jaar worden gevierd. Van carnaval tot kerstmis, elk feest heeft zijn eigen tradities en gebruiken. Of je nu in Portugal woont of op vakantie bent, het is zeker de moeite waard om een van deze feesten mee te maken en te genieten van de rijke cultuur en geschiedenis van het land.

Ratingpost

Dit is ook Portugal