Algemeen

Live in Portugal

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een heerlijk klimaat en een ontspannen levensstijl. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in Portugal te gaan wonen en te genieten van alles wat dit land te bieden heeft. In dit artikel lees je alles over het leven in Portugal en waarom het zo’n populaire bestemming is geworden voor expats en gepensioneerden.

Waarom kiezen mensen voor Portugal?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om in Portugal te gaan wonen. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet:

 • Het klimaat: Portugal heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. Dit maakt het land het hele jaar door een aangename plek om te wonen.
 • De natuur: Portugal heeft een prachtige natuur met bergen, stranden en bossen. Het land is ideaal voor mensen die graag buiten zijn en van wandelen, fietsen en watersporten houden.
 • De cultuur: Portugal heeft een rijke geschiedenis en een unieke cultuur. Het land staat bekend om zijn heerlijke eten, wijn en muziek.
 • De levensstijl: Portugal heeft een ontspannen levensstijl waarbij genieten van het leven centraal staat. Mensen nemen de tijd voor elkaar en voor de dingen die ze belangrijk vinden.
 • De kosten van levensonderhoud: Portugal is een relatief goedkoop land om in te wonen. De kosten van levensonderhoud zijn lager dan in veel andere Europese landen.

Waar in Portugal kun je het beste wonen?

Portugal heeft veel verschillende regio’s die allemaal hun eigen charme hebben. Hieronder hebben we een aantal populaire regio’s op een rijtje gezet:

 • De Algarve: De Algarve is een populaire regio onder expats en gepensioneerden. Het heeft een mild klimaat, prachtige stranden en een ontspannen levensstijl.
 • Lissabon: Lissabon is de hoofdstad van Portugal en een bruisende stad met veel cultuur, geschiedenis en entertainment. Het is een populaire bestemming onder jonge professionals.
 • Porto: Porto is de op één na grootste stad van Portugal en staat bekend om zijn prachtige historische centrum en de productie van portwijn.
 • De Azoren: De Azoren zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan en staan bekend om hun prachtige natuur en rustige levensstijl.

Hoe regel je een verblijfsvergunning in Portugal?

Als je langer dan drie maanden in Portugal wilt verblijven, heb je een verblijfsvergunning nodig. Er zijn verschillende soorten verblijfsvergunningen, afhankelijk van je situatie. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet:

 • Verblijfsvergunning voor gepensioneerden: Als je met pensioen bent en een vast inkomen hebt, kun je een verblijfsvergunning aanvragen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je genoeg geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien.
 • Verblijfsvergunning voor werknemers: Als je in Portugal wilt werken, kun je een verblijfsvergunning aanvragen. Je werkgever moet dan wel kunnen aantonen dat er geen geschikte Portugese kandidaten zijn voor de functie.
 • Verblijfsvergunning voor ondernemers: Als je een eigen bedrijf wilt starten in Portugal, kun je een verblijfsvergunning aanvragen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je bedrijf levensvatbaar is en bijdraagt aan de Portugese economie.

Om een verblijfsvergunning aan te vragen, moet je naar het Portugese consulaat in Nederland gaan. Daar kun je alle benodigde documenten inleveren en een afspraak maken voor een interview. Het kan enkele maanden duren voordat je verblijfsvergunning is goedgekeurd.

Hoe zit het met de gezondheidszorg in Portugal?

Portugal heeft een uitstekende gezondheidszorg die vergelijkbaar is met die van andere Europese landen. Als je in Portugal woont en werkt, ben je verplicht om je aan te sluiten bij het Portugese zorgstelsel. Dit kun je doen via je werkgever of door zelf een zorgverzekering af te sluiten.

Als je gepensioneerd bent en een verblijfsvergunning hebt, kun je gebruik maken van het Portugese zorgstelsel. Je moet dan wel een bijdrage betalen aan de zorgkosten.

Wat zijn de kosten van levensonderhoud in Portugal?

Portugal is een relatief goedkoop land om in te wonen. De kosten van levensonderhoud zijn lager dan in veel andere Europese landen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van de kosten van levensonderhoud op een rijtje gezet:

 • Huur: De huurprijzen in Portugal zijn lager dan in veel andere Europese landen. Een appartement in Lissabon kost gemiddeld €800 per maand.
 • Boodschappen: De kosten van boodschappen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Een liter melk kost gemiddeld €0,60 en een kilo brood kost gemiddeld €1,50.
 • Uit eten: Uit eten gaan is relatief goedkoop in Portugal. Een driegangenmenu kost gemiddeld €20 per persoon.
 • Vervoer: Het openbaar vervoer in Portugal is goedkoop en betrouwbaar. Een enkele reis met de metro in Lissabon kost €1,50.

Conclusie

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een heerlijk klimaat en een ontspannen levensstijl. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in Portugal te gaan wonen en te genieten van alles wat dit land te bieden heeft. Of je nu gepensioneerd bent, wilt werken of een eigen bedrijf wilt starten, Portugal biedt volop mogelijkheden. Met een uitstekende gezondheidszorg en relatief lage kosten van levensonderhoud is Portugal een aantrekkelijke bestemming voor iedereen die op zoek is naar een nieuw avontuur.

Ratingpost

Dit is ook Portugal