Algemeen

Portugal Temperatuur: Alles wat je moet weten over het klimaat in Portugal

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een bruisende cultuur en een adembenemende natuur. Het land heeft echter ook een zeer divers klimaat, dat sterk afhankelijk is van de geografische ligging en de invloed van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. In dit artikel gaan we dieper in op de Portugal temperatuur en het klimaat in het algemeen.

De geografie van Portugal

Portugal is gelegen in het zuidwesten van Europa en beslaat een oppervlakte van ongeveer 92.000 vierkante kilometer. Het land grenst in het noorden en oosten aan Spanje en wordt in het westen en zuiden begrensd door de Atlantische Oceaan. Portugal heeft een zeer gevarieerd landschap, met bergen, valleien, rivieren, meren, bossen en stranden. De hoogste berg van Portugal is de Serra da Estrela, die een hoogte heeft van 1993 meter.

Het klimaat van Portugal

Portugal heeft een mediterraan klimaat in het zuiden en een gematigd zeeklimaat in het noorden. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, waardoor er grote verschillen zijn tussen de verschillende regio’s van het land. Over het algemeen kan gesteld worden dat Portugal een zeer aangenaam klimaat heeft, met milde winters en warme zomers.

De temperaturen in Portugal

De Portugal temperatuur varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In het noorden van Portugal zijn de temperaturen over het algemeen wat lager dan in het zuiden, waar het klimaat meer mediterraan is. In de zomermaanden kunnen de temperaturen in het binnenland van Portugal oplopen tot boven de 40 graden Celsius, terwijl het aan de kust meestal wat koeler blijft.

De gemiddelde temperaturen in Portugal zijn als volgt:

 • Januari: tussen de 8 en 15 graden Celsius
 • Februari: tussen de 9 en 16 graden Celsius
 • Maart: tussen de 11 en 18 graden Celsius
 • April: tussen de 12 en 19 graden Celsius
 • Mei: tussen de 14 en 22 graden Celsius
 • Juni: tussen de 17 en 26 graden Celsius
 • Juli: tussen de 19 en 29 graden Celsius
 • Augustus: tussen de 19 en 29 graden Celsius
 • September: tussen de 17 en 26 graden Celsius
 • Oktober: tussen de 14 en 22 graden Celsius
 • November: tussen de 11 en 18 graden Celsius
 • December: tussen de 9 en 15 graden Celsius

De neerslag in Portugal

Portugal heeft over het algemeen een droog klimaat, met de meeste neerslag in de wintermaanden. In het noorden van Portugal valt over het algemeen meer neerslag dan in het zuiden. De meeste regen valt in de bergen en langs de kust, terwijl het binnenland van Portugal over het algemeen droger is.

De beste reistijd voor Portugal

De beste reistijd voor Portugal hangt af van de regio die je wilt bezoeken en de activiteiten die je wilt ondernemen. Over het algemeen kan gesteld worden dat de beste reistijd voor Portugal in het voor- en najaar ligt, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er minder toeristen zijn. In de zomermaanden kan het erg druk zijn in Portugal en kunnen de temperaturen erg hoog oplopen, vooral in het binnenland.

De beste reistijd voor de Algarve

De Algarve is een populaire vakantiebestemming in het zuiden van Portugal, met prachtige stranden, gezellige stadjes en een heerlijk klimaat. De beste reistijd voor de Algarve is van april tot en met oktober, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er weinig neerslag valt. In de zomermaanden kan het echter erg druk zijn in de Algarve, dus als je op zoek bent naar rust en stilte kun je beter in het voor- of najaar gaan.

De beste reistijd voor Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en een prachtige stad om te bezoeken. De beste reistijd voor Lissabon is van maart tot en met mei en van september tot en met november, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er minder toeristen zijn. In de zomermaanden kan het erg druk en warm zijn in Lissabon, terwijl het in de wintermaanden wat koeler kan zijn.

De beste reistijd voor Porto

Porto is een prachtige stad in het noorden van Portugal, bekend om zijn portwijn en historische gebouwen. De beste reistijd voor Porto is van mei tot en met september, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er weinig neerslag valt. In de wintermaanden kan het wat koeler en natter zijn in Porto, maar de stad heeft ook in de winter zijn charme.

Conclusie

Portugal is een prachtig land met een zeer divers klimaat. De Portugal temperatuur varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen, maar over het algemeen kan gesteld worden dat Portugal een zeer aangenaam klimaat heeft, met milde winters en warme zomers. De beste reistijd voor Portugal hangt af van de regio die je wilt bezoeken en de activiteiten die je wilt ondernemen, maar over het algemeen kan gesteld worden dat de beste reistijd in het voor- en najaar ligt.

Ratingpost

Dit is ook Portugal