Algemeen

Trein Portugal: Ontdek het land op een ontspannen manier

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en een heerlijke keuken. Een van de beste manieren om het land te verkennen is per trein. De trein in Portugal is een comfortabele en betaalbare manier om door het land te reizen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de trein in Portugal.

De treinmaatschappijen in Portugal

Er zijn twee belangrijke treinmaatschappijen in Portugal: Comboios de Portugal (CP) en Fertagus. CP is de nationale treinmaatschappij van Portugal en biedt treindiensten aan in het hele land. Fertagus is een particuliere treinmaatschappij die treindiensten aanbiedt tussen Lissabon en de omliggende steden.

De verschillende soorten treinen in Portugal

Er zijn verschillende soorten treinen in Portugal, elk met hun eigen kenmerken en prijzen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten treinen:

 • Regionale treinen: Deze treinen stoppen op alle stations en zijn de goedkoopste optie. Ze zijn ideaal voor korte afstanden en lokale reizen.
 • Interregionale treinen: Deze treinen stoppen op de belangrijkste stations en zijn iets duurder dan regionale treinen. Ze zijn ideaal voor langere afstanden en reizen tussen steden.
 • Intercity-treinen: Deze treinen zijn sneller en comfortabeler dan regionale en interregionale treinen. Ze stoppen alleen op de belangrijkste stations en zijn ideaal voor langeafstandsreizen.
 • Alfa Pendular-treinen: Dit zijn de snelste en meest comfortabele treinen in Portugal. Ze zijn duurder dan de andere treinen, maar bieden een luxe reiservaring. Ze stoppen alleen op de belangrijkste stations en zijn ideaal voor langeafstandsreizen.

De belangrijkste treinroutes in Portugal

Portugal heeft een uitgebreid treinnetwerk dat het hele land bestrijkt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste treinroutes in Portugal:

 • Lissabon – Porto: Dit is de belangrijkste treinroute in Portugal en verbindt de twee grootste steden van het land. De treinreis duurt ongeveer 3 uur en biedt een prachtig uitzicht op de Portugese kustlijn.
 • Lissabon – Faro: Deze treinroute verbindt de hoofdstad met de populaire badplaats Faro in de Algarve. De treinreis duurt ongeveer 3 uur en biedt een prachtig uitzicht op de Portugese kustlijn.
 • Porto – Braga: Deze treinroute verbindt de stad Porto met de historische stad Braga. De treinreis duurt ongeveer 1 uur en biedt een prachtig uitzicht op het Portugese platteland.
 • Lissabon – Sintra: Deze treinroute verbindt de hoofdstad met het prachtige stadje Sintra, dat bekend staat om zijn paleizen en kastelen. De treinreis duurt ongeveer 40 minuten en biedt een prachtig uitzicht op de Portugese kustlijn.

Hoe koop je treinkaartjes in Portugal?

Je kunt treinkaartjes kopen bij de treinstations of online via de website van CP. Het is aan te raden om je treinkaartjes van tevoren te kopen, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. Je kunt ook een Rail Pass kopen, waarmee je onbeperkt kunt reizen op het Portugese treinnetwerk gedurende een bepaalde periode.

Tips voor het reizen met de trein in Portugal

Als je met de trein reist in Portugal, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Plan je reis van tevoren en koop je treinkaartjes van tevoren om teleurstellingen te voorkomen.
 • Neem snacks en drankjes mee voor onderweg, aangezien er niet altijd catering aan boord is.
 • Let op je bagage en houd deze altijd bij je.
 • Respecteer de lokale gewoonten en gebruiken, vooral als je met de regionale treinen reist.

Conclusie

De trein in Portugal is een geweldige manier om het land te verkennen. Het is comfortabel, betaalbaar en biedt een prachtig uitzicht op de Portugese kustlijn en het platteland. Of je nu reist tussen de grote steden of de kleine stadjes en dorpen, de trein in Portugal is een ontspannen en stressvrije manier om te reizen.

Ratingpost

Dit is ook Portugal