Algemeen

Taca de Portugal: De meest prestigieuze voetbalbeker van Portugal

Taca de Portugal is de meest prestigieuze voetbalbekercompetitie van Portugal. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de beste voetbalclubs van het land strijden om de felbegeerde beker. De competitie begint in september en eindigt in mei, met de finale die traditioneel wordt gespeeld op het Estádio Nacional in Oeiras.

Geschiedenis van Taca de Portugal

Taca de Portugal werd voor het eerst georganiseerd in 1938 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste voetbalcompetities van Portugal. Het idee achter de competitie was om een nationale bekercompetitie te creëren waarbij alle clubs van het land konden deelnemen, ongeacht hun niveau. Dit zorgde voor een spannende competitie waarbij kleine clubs de kans kregen om te spelen tegen de grote clubs van het land.

De eerste winnaar van Taca de Portugal was de club van Benfica, die de beker maar liefst 29 keer heeft gewonnen. Andere grote clubs die de beker meerdere keren hebben gewonnen zijn FC Porto, Sporting CP en Belenenses.

Format van Taca de Portugal

Taca de Portugal is een knock-out competitie waarbij de clubs in elke ronde tegen elkaar spelen. De clubs die winnen gaan door naar de volgende ronde, terwijl de verliezers worden geëlimineerd. De competitie begint met de eerste ronde, waarbij de clubs uit de lagere divisies van het Portugese voetbal deelnemen. De clubs uit de hogere divisies stromen later in de competitie in.

De halve finales en de finale worden gespeeld op neutraal terrein, meestal op het Estádio Nacional in Oeiras. De winnaar van Taca de Portugal krijgt niet alleen de felbegeerde beker, maar ook een plaats in de groepsfase van de UEFA Europa League.

Opmerkelijke momenten in Taca de Portugal

Taca de Portugal heeft door de jaren heen veel opmerkelijke momenten gekend. Hieronder volgen enkele van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de competitie:

• In 1964 won Sporting CP de beker na een epische finale tegen Vitória de Setúbal. De wedstrijd eindigde in een 3-3 gelijkspel, waarna er een replay werd gespeeld. Sporting CP won de replay met 4-3 en won zo de beker.
  • In 2004 won FC Porto de beker na een controversiële finale tegen Benfica. FC Porto won de wedstrijd met 1-0, maar er waren veel klachten over de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de wedstrijd.
  • In 2016 won Sporting CP de beker na een spannende finale tegen Braga. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, waarna Sporting CP de strafschoppen beter nam en zo de beker won.