Algemeen

Tomar Portugal: Een historische stad vol charme en cultuur

Tomar Portugal is een stad gelegen in het centrum van Portugal, in de regio Santarém. Het is een stad met een rijke geschiedenis en een unieke charme die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Tomar is vooral bekend om zijn prachtige klooster, het Convento de Cristo, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze fascinerende stad.

Geschiedenis van Tomar Portugal

Tomar werd gesticht in de 12e eeuw door de Tempeliers, een militaire orde die tijdens de kruistochten vocht voor het christendom. De Tempeliers bouwden het kasteel van Tomar en begonnen met de bouw van het klooster van Christus, dat later werd voltooid door de Orde van Christus. Het klooster diende als hoofdkwartier van de Orde van Christus, die werd opgericht nadat de Tempeliers werden ontbonden. De Orde van Christus was verantwoordelijk voor de ontdekking en verovering van nieuwe gebieden, waaronder Brazilië en delen van Afrika.

In de 16e eeuw werd Tomar een belangrijk centrum van de Portugese cultuur en wetenschap. De stad was de thuisbasis van de beroemde humanistische dichter en schrijver Luís de Camões, die bekend staat om zijn epische gedicht “Os Lusíadas”. Tomar was ook de geboorteplaats van de beroemde Joodse filosoof en arts Abraham Zacuto, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Portugese navigatie.

Bezienswaardigheden in Tomar Portugal

1. Convento de Cristo: Het klooster van Christus is de belangrijkste bezienswaardigheid van Tomar en een van de meest indrukwekkende kloosters in Portugal. Het klooster heeft een rijke geschiedenis en is een mix van verschillende architectonische stijlen, waaronder gotisch, manuelijns en renaissance. Het klooster heeft prachtige tuinen, binnenplaatsen en kapellen die bezoekers kunnen verkennen.

2. Kasteel van Tomar: Het kasteel van Tomar werd gebouwd door de Tempeliers in de 12e eeuw en is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Portugal. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

3. Synagoge van Tomar: De synagoge van Tomar is een van de oudste synagogen in Portugal en een van de weinige die nog steeds in gebruik is. De synagoge werd gebouwd in de 15e eeuw en is een belangrijk voorbeeld van de Joodse architectuur in Portugal.

4. Museu dos Fósforos: Het Museum van de Lucifers is een uniek museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de luciferindustrie in Portugal. Het museum heeft een grote collectie luciferdoosjes en -etiketten en biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van deze industrie.

5. Aqueduto dos Pegões: Het Aquaduct van Pegões is een indrukwekkend bouwwerk dat werd gebouwd in de 16e eeuw om water naar het klooster van Christus te brengen. Het aquaduct heeft een lengte van meer dan 6 kilometer en heeft 180 bogen.

Cultuur en tradities in Tomar Portugal

Tomar heeft een rijke cultuur en tradities die teruggaan tot de middeleeuwen. Een van de meest opvallende tradities is de Festa dos Tabuleiros, die om de vier jaar wordt gehouden. Tijdens deze festiviteit dragen vrouwen uit Tomar traditionele kostuums en dragen ze grote hoeden versierd met bloemen en broodjes. De vrouwen dragen ook een mand met broodjes op hun hoofd, die symbool staan voor de Eucharistie. De festiviteit wordt afgesloten met een processie door de straten van Tomar.

Een andere belangrijke traditie in Tomar is de Semana Santa, of de Heilige Week. Tijdens deze week worden er verschillende religieuze processies gehouden, waarbij beelden van Christus en de Maagd Maria door de straten van Tomar worden gedragen.

Activiteiten in Tomar Portugal

Naast het verkennen van de bezienswaardigheden en het ervaren van de cultuur en tradities van Tomar, zijn er ook tal van activiteiten die bezoekers kunnen doen. Enkele van de populairste activiteiten zijn:

1. Wandelen: Tomar heeft prachtige wandelpaden die bezoekers kunnen verkennen. Een van de populairste wandelingen is de Rota dos Moinhos, een wandeling langs oude molens en prachtige landschappen.

2. Kajakken: De rivier de Nabão biedt de mogelijkheid om te kajakken en te genieten van het prachtige landschap van Tomar.

3. Wijnproeverijen: Tomar ligt in de regio Santarém, die bekend staat om zijn wijnen. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen in de vele wijngaarden in de omgeving.

Conclusie

Tomar Portugal is een stad vol geschiedenis, cultuur en charme. Het klooster van Christus is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Portugal en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze fascinerende stad, van middeleeuwse kastelen tot prachtige synagogen en unieke musea. Tomar biedt ook tal van activiteiten voor bezoekers, van wandelen en kajakken tot wijnproeverijen. Als je op zoek bent naar een unieke en fascinerende bestemming in Portugal, dan is Tomar zeker een bezoek waard.

Ratingpost

Dit is ook Portugal