Algemeen

Waar ligt Portugal?

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Het land grenst aan Spanje in het noorden en oosten en aan de Atlantische Oceaan in het westen en zuiden. Portugal heeft een oppervlakte van ongeveer 92.000 vierkante kilometer en telt ruim 10 miljoen inwoners. De hoofdstad van Portugal is Lissabon.

Geografie van Portugal

Portugal is gelegen op het Iberisch Schiereiland en heeft een kustlijn van ongeveer 1.800 kilometer. Het land heeft een gevarieerd landschap met bergen, valleien, rivieren en kustgebieden. Het hoogste punt van Portugal is de berg Torre in de Serra da Estrela, met een hoogte van 1.993 meter.

Portugal is verdeeld in 18 districten en 2 autonome regio’s: de Azoren en Madeira. De Azoren zijn een archipel van negen eilanden in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 1.500 kilometer ten westen van Portugal. Madeira is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 900 kilometer ten zuidwesten van Portugal.

Klimaat van Portugal

Portugal heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. De temperaturen variëren van gemiddeld 13 graden Celsius in de winter tot 28 graden Celsius in de zomer. De meeste regen valt in de wintermaanden, vooral in het noorden van Portugal. De zomermaanden zijn over het algemeen droog en zonnig.

Toerisme in Portugal

Portugal is een populaire vakantiebestemming vanwege het aangename klimaat, de prachtige stranden, de rijke geschiedenis en cultuur, en de vele bezienswaardigheden. Enkele populaire toeristische bestemmingen in Portugal zijn:

 • Lissabon: de hoofdstad van Portugal met vele historische bezienswaardigheden, zoals de Torre de Belém en het kasteel van São Jorge.
 • Porto: een prachtige stad aan de Douro-rivier, bekend om de portwijn en de historische binnenstad.
 • Algarve: een populaire vakantiebestemming met prachtige stranden en schilderachtige dorpjes.
 • Sintra: een stadje ten westen van Lissabon met vele paleizen en kastelen, waaronder het beroemde Palácio da Pena.
 • Funchal: de hoofdstad van Madeira, bekend om de prachtige natuur en de levadas (irrigatiekanalen).
 • Ponta Delgada: de grootste stad op de Azoren, met vele historische gebouwen en prachtige natuur.

Economie van Portugal

Portugal is een ontwikkeld land met een gemengde economie. De belangrijkste sectoren van de economie zijn de dienstensector, de industrie en de landbouw. Enkele belangrijke exportproducten van Portugal zijn textiel, schoenen, wijn en kurk. Portugal is ook een belangrijke producent van olijfolie en vis.

De economie van Portugal heeft het in de afgelopen jaren moeilijk gehad vanwege de financiële crisis en de hoge staatsschuld. In 2011 kreeg Portugal een lening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om de economie te ondersteunen. Sindsdien heeft Portugal hervormingen doorgevoerd om de economie te versterken en de staatsschuld te verminderen.

Cultuur van Portugal

Portugal heeft een rijke geschiedenis en cultuur, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Enkele bekende Portugese culturele uitingen zijn:

 • Fado: een melancholische muziekstijl die vaak wordt gezongen in kleine cafés.
 • Azulejos: keramische tegels die vaak worden gebruikt als decoratie op gebouwen.
 • Pastéis de nata: een heerlijk Portugees gebakje van bladerdeeg en custard.
 • Festivals: Portugal heeft vele festivals en feestdagen, zoals Carnaval, Pasen en São João (het feest van Johannes de Doper).
 • Architectuur: Portugal heeft vele prachtige gebouwen en monumenten, zoals de Torre de Belém, het klooster van Jerónimos en het kasteel van São Jorge.

Conclusie

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis en cultuur, een gevarieerd landschap en een aangenaam klimaat. Het land heeft vele bezienswaardigheden en is een populaire vakantiebestemming. Portugal heeft het in de afgelopen jaren moeilijk gehad vanwege de financiële crisis, maar heeft hervormingen doorgevoerd om de economie te versterken. Al met al is Portugal een land dat zeker de moeite waard is om te bezoeken!

Ratingpost

Dit is ook Portugal