Algemeen

Huis Portugal kopen: Waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een huis in Portugal? Dan ben je niet de enige. Portugal is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Nederlanders die op zoek zijn naar een tweede huis of een plek om te overwinteren. Maar waar moet je op letten als je een huis in Portugal wilt kopen? In dit artikel geven we je een aantal tips.

1. Bepaal je budget

Voordat je op zoek gaat naar een huis in Portugal, is het belangrijk om je budget te bepalen. Hoeveel geld wil je uitgeven aan een huis? Houd er rekening mee dat er naast de aankoopprijs ook nog andere kosten zijn, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt in je budget.

2. Zoek een betrouwbare makelaar

Als je een huis in Portugal wilt kopen, is het verstandig om een betrouwbare makelaar in te schakelen. Een goede makelaar kan je helpen bij het vinden van een geschikt huis en kan je adviseren over de aankoopprocedure. Zoek een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals de APEMIP (Associação dos Profissionais e Empresas de Mediação Imobiliária de Portugal).

3. Bekijk meerdere huizen

Als je een huis in Portugal wilt kopen, is het verstandig om meerdere huizen te bekijken voordat je een beslissing maakt. Zo krijg je een beter beeld van de markt en kun je beter bepalen wat je wel en niet wilt. Maak een lijstje van de huizen die je wilt bekijken en plan bezichtigingen in.

4. Controleer de papieren

Als je een huis in Portugal wilt kopen, is het belangrijk om de papieren goed te controleren. Zorg ervoor dat het huis geen schulden heeft en dat alle vergunningen in orde zijn. Vraag de verkoper om een kopie van de eigendomspapieren en laat deze controleren door een advocaat of notaris.

5. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Als je een huis in Portugal wilt kopen, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo krijg je een goed beeld van de staat van het huis en kun je eventuele gebreken opsporen. Laat de keuring uitvoeren door een onafhankelijke partij en vraag om een rapport.

6. Houd rekening met extra kosten

Als je een huis in Portugal koopt, moet je rekening houden met extra kosten. Naast de aankoopprijs zijn er nog andere kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor onderhoud en eventuele verbouwingen.

7. Overweeg een hypotheek

Als je een huis in Portugal wilt kopen, kun je overwegen om een hypotheek af te sluiten. Dit kan voordelig zijn als je niet genoeg eigen geld hebt om het huis te kopen. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrente in Portugal hoger kan zijn dan in Nederland.

8. Vergeet de belastingen niet

Als je een huis in Portugal koopt, moet je ook rekening houden met belastingen. Zo moet je bijvoorbeeld onroerendgoedbelasting (IMI) betalen en moet je aangifte doen van je bezittingen in Portugal bij de Nederlandse Belastingdienst. Laat je goed informeren over de belastingregels in Portugal.

Conclusie

Een huis kopen in Portugal kan een goede investering zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Bepaal je budget, zoek een betrouwbare makelaar, bekijk meerdere huizen, controleer de papieren, laat een bouwkundige keuring uitvoeren, houd rekening met extra kosten, overweeg een hypotheek en vergeet de belastingen niet. Met deze tips kun je een weloverwogen beslissing maken en genieten van je nieuwe huis in Portugal.

Dit is ook Portugal