Algemeen

Portugal Segunda Liga: Een Overzicht van de Tweede Divisie van Portugal

De Portugal Segunda Liga is de tweede hoogste voetbalcompetitie in Portugal, na de Primeira Liga. Het is een competitie die bestaat uit 18 teams die strijden om promotie naar de Primeira Liga en om degradatie naar de derde divisie te voorkomen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de Portugal Segunda Liga, inclusief de geschiedenis, de huidige opzet en enkele van de meest succesvolle teams.

Geschiedenis van de Portugal Segunda Liga

De Portugal Segunda Liga werd opgericht in 1990 en verving de oude Segunda Divisão als de tweede hoogste voetbalcompetitie in Portugal. Sinds de oprichting heeft de competitie verschillende namen gehad, waaronder de Liga de Honra en de Ledman LigaPro. In 2019 werd de competitie omgedoopt tot de Liga Portugal 2.

De competitie heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. In 2006 werd bijvoorbeeld het aantal teams uitgebreid van 16 naar 18, en in 2016 werd de competitie hervormd om de promotie- en degradatieregeling te veranderen. Sindsdien promoveren de top twee teams rechtstreeks naar de Primeira Liga, terwijl de teams die op de derde tot en met de zesde plaats eindigen, strijden om de derde promotieplaats in een play-off.

Opzet van de Portugal Segunda Liga

De Portugal Segunda Liga bestaat uit 18 teams die elk twee keer tegen elkaar spelen, eenmaal thuis en eenmaal uit. Na 34 wedstrijden eindigt de competitie en de top twee teams promoveren rechtstreeks naar de Primeira Liga. De teams die op de derde tot en met de zesde plaats eindigen, strijden om de derde promotieplaats in een play-off. De winnaar van de play-off promoveert ook naar de Primeira Liga.

Aan het einde van het seizoen degraderen de vier teams die onderaan de ranglijst eindigen naar de derde divisie van Portugal. De teams die op de 15e en 16e plaats eindigen, spelen een play-off tegen de nummers drie en vier van de derde divisie om te bepalen welke teams in de Segunda Liga blijven en welke teams degraderen.

Enkele van de meest succesvolle teams in de Portugal Segunda Liga

Er zijn verschillende teams die in de loop der jaren succesvol zijn geweest in de Portugal Segunda Liga. Hieronder volgen enkele van de meest succesvolle teams:

FC Porto B

FC Porto B is het reserveteam van FC Porto en speelt in de Segunda Liga sinds de oprichting van de competitie in 1990. Het team heeft de competitie twee keer gewonnen, in 1992 en 1999, en heeft ook vier keer de Taça da Liga de Honra gewonnen, een toernooi dat tussen 1991 en 2006 werd gespeeld.

GD Chaves

GD Chaves is een van de oudste teams in de Segunda Liga en speelt sinds 1990 in de competitie. Het team heeft de competitie één keer gewonnen, in 2016, en heeft ook twee keer de Taça da Liga de Honra gewonnen. In 2017 promoveerde GD Chaves naar de Primeira Liga, waar het twee seizoenen speelde voordat het weer degradeerde naar de Segunda Liga.

CD Santa Clara

CD Santa Clara is een team uit de Azoren en speelt sinds 1999 in de Segunda Liga. Het team heeft de competitie één keer gewonnen, in 2000, en heeft ook twee keer de Taça da Liga de Honra gewonnen. In 2018 promoveerde CD Santa Clara naar de Primeira Liga, waar het momenteel nog steeds speelt.

FC Famalicão

FC Famalicão is een van de nieuwere teams in de Segunda Liga en speelt sinds 2018 in de competitie. Het team heeft de competitie één keer gewonnen, in 2019, en promoveerde datzelfde seizoen naar de Primeira Liga. In het seizoen 2019/2020 eindigde FC Famalicão op een knappe zevende plaats in de Primeira Liga.

Conclusie

De Portugal Segunda Liga is een competitie die al meer dan 30 jaar bestaat en waarin 18 teams strijden om promotie naar de Primeira Liga en om degradatie naar de derde divisie te voorkomen. De competitie heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan, maar de huidige opzet is sinds 2016 van kracht. Er zijn verschillende teams die in de loop der jaren succesvol zijn geweest in de Segunda Liga, waaronder FC Porto B, GD Chaves, CD Santa Clara en FC Famalicão. De competitie is een belangrijk onderdeel van het Portugese voetbal en biedt veel kansen voor jonge spelers om zich te ontwikkelen en door te groeien naar de hoogste niveaus van het voetbal.

Ratingpost

Dit is ook Portugal