Algemeen

Portugal wereldkampioen: een droom die werkelijkheid kan worden

Portugal, het land van de fado, de zon en de zee. Maar ook het land van Cristiano Ronaldo, de beste voetballer ter wereld. En wie weet, misschien binnenkort ook het land van de wereldkampioen voetbal. Want laten we eerlijk zijn, Portugal heeft alles in huis om de wereldtitel te veroveren. In dit artikel lees je waarom Portugal wereldkampioen kan worden en wat daarvoor nodig is.

De kwaliteiten van Portugal

Als we kijken naar de kwaliteiten van Portugal, dan valt meteen op dat het een team is dat op alle fronten goed presteert. De verdediging staat als een huis, met spelers als Pepe en José Fonte. Het middenveld is creatief en dynamisch, met spelers als Bernardo Silva en João Moutinho. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanval, met Cristiano Ronaldo als absolute blikvanger.

Maar Portugal heeft meer te bieden dan alleen individuele kwaliteiten. Het is een team dat goed op elkaar is ingespeeld en dat weet wat het aan elkaar heeft. Dat bleek wel tijdens het Europees kampioenschap van 2016, toen Portugal tegen alle verwachtingen in de titel veroverde. Het team speelde niet altijd even sprankelend, maar wist wel steeds de juiste resultaten te behalen. En dat is uiteindelijk waar het om draait in een toernooi als het WK.

De concurrentie

Natuurlijk is Portugal niet de enige ploeg die kans maakt op de wereldtitel. Er zijn tal van andere landen die ook hoge ogen zullen gooien. Denk bijvoorbeeld aan Brazilië, Duitsland, Spanje en Argentinië. Stuk voor stuk teams met veel kwaliteit en ervaring.

Toch hoeft Portugal zich niet te laten afschrikken door deze concurrentie. Het team heeft in het verleden al laten zien dat het kan winnen van de beste ploegen ter wereld. Zo versloeg het tijdens het EK van 2016 onder meer Frankrijk en Wales, twee teams die op papier sterker waren. En laten we ook niet vergeten dat Portugal in de kwalificatie voor het WK 2018 als eerste eindigde in een groep met Zwitserland, Hongarije en de Faeröer Eilanden.

De sleutel tot succes

Maar wat is nu de sleutel tot succes voor Portugal op het WK? Allereerst is het belangrijk dat het team zich goed voorbereidt. Dat betekent niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het is belangrijk dat de spelers zich bewust zijn van hun kwaliteiten, maar ook van hun zwaktes. Alleen op die manier kunnen ze zichzelf verbeteren en het beste uit zichzelf halen tijdens het toernooi.

Een andere belangrijke factor is de tactiek. Portugal zal zich moeten aanpassen aan de tegenstander en niet altijd hetzelfde spel kunnen spelen. Dat betekent dat de coach, Fernando Santos, flexibel moet zijn en in staat moet zijn om tijdens de wedstrijd te schakelen tussen verschillende systemen en speelstijlen.

Tot slot is ook de teamspirit van groot belang. Portugal is een team dat voor elkaar door het vuur gaat en dat elkaar steunt in goede en slechte tijden. Dat bleek wel tijdens het EK van 2016, toen Ronaldo geblesseerd raakte en zijn teamgenoten hem op sleeptouw namen. Als Portugal diezelfde teamspirit kan behouden tijdens het WK, dan kan het ver komen.

Conclusie

Portugal wereldkampioen? Het is zeker geen onrealistische droom. Het team heeft alles in huis om de wereldtitel te veroveren: kwaliteit, ervaring, teamspirit en een goede coach. Maar het zal niet makkelijk worden. Er zijn tal van andere landen die ook kans maken op de titel. Toch hoeft Portugal zich niet te laten afschrikken door deze concurrentie. Als het team zich goed voorbereidt, flexibel is in de tactiek en de teamspirit hoog houdt, dan kan het ver komen. En wie weet, misschien wordt de droom van Portugal en zijn fans wel werkelijkheid en wordt het team wereldkampioen voetbal.

Ratingpost

Dit is ook Portugal