Algemeen

Properties Portugal: Een Gids voor het Kopen van Onroerend Goed in Portugal

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een warm klimaat en een vriendelijke bevolking. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een woning te kopen in Portugal. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis, een investeringsmogelijkheid of een permanent verblijf, er zijn tal van opties beschikbaar. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het kopen van onroerend goed in Portugal.

Waarom Portugal?

Portugal is een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld. Het land heeft een prachtige kustlijn, een mild klimaat en een rijke cultuur. Maar er zijn nog meer redenen waarom Portugal een aantrekkelijke bestemming is om onroerend goed te kopen:

 • Portugal heeft een stabiele economie en politiek klimaat.
 • De kosten van levensonderhoud zijn relatief laag in vergelijking met andere Europese landen.
 • Portugal biedt een gunstig belastingklimaat voor buitenlandse investeerders.
 • De Portugese overheid heeft verschillende programma’s opgezet om buitenlandse investeerders aan te trekken, zoals het Golden Visa-programma.

Waar te kopen?

Portugal heeft verschillende regio’s die allemaal hun eigen charme en voordelen hebben. Hier zijn enkele van de populairste regio’s om onroerend goed te kopen:

 • De Algarve: De Algarve is een populaire bestemming voor toeristen en expats vanwege de prachtige stranden, het milde klimaat en de golfbanen. Het is ook een goede keuze voor investeerders vanwege de hoge vraag naar vakantiehuizen.
 • Lissabon: Lissabon is de hoofdstad van Portugal en een bruisende stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stedelijke omgeving en een breed scala aan voorzieningen.
 • Porto: Porto is de op één na grootste stad van Portugal en staat bekend om zijn historische centrum, de wijnhuizen en de bruggen over de rivier de Douro. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een authentieke Portugese ervaring.
 • De Zilverkust: De Zilverkust is een minder bekende regio, maar biedt prachtige stranden, pittoreske dorpjes en een rustige levensstijl. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een meer ontspannen omgeving.

Waar op te letten bij het kopen van onroerend goed in Portugal?

Het kopen van onroerend goed in Portugal kan een complex proces zijn, vooral als je niet bekend bent met de lokale wetgeving en procedures. Hier zijn enkele belangrijke zaken om op te letten:

 • Werk samen met een betrouwbare makelaar die ervaring heeft met het kopen van onroerend goed in Portugal.
 • Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt, zoals een fiscaal nummer en een bankrekening in Portugal.
 • Laat een onafhankelijke advocaat het koopcontract en andere documenten controleren voordat je tekent.
 • Houd rekening met extra kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en advocaatkosten.
 • Controleer of het onroerend goed alle benodigde vergunningen heeft en of er geen schulden op rusten.

Financiering en belastingen

Als je van plan bent om onroerend goed te kopen in Portugal, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de financierings- en belastingmogelijkheden. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te overwegen:

 • Portugese banken bieden hypotheken aan buitenlandse kopers, maar de voorwaarden en rentetarieven kunnen verschillen van die voor Portugese burgers.
 • Als je niet in Portugal woont, moet je mogelijk belasting betalen over je inkomsten uit onroerend goed in Portugal. Het belastingtarief varieert afhankelijk van je inkomen en de waarde van het onroerend goed.
 • Als je in aanmerking komt voor het Golden Visa-programma, kun je mogelijk profiteren van belastingvoordelen en andere voordelen.

Conclusie

Het kopen van onroerend goed in Portugal kan een spannende en lonende ervaring zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je begint. Door samen te werken met een betrouwbare makelaar en advocaat, en door op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving en procedures, kun je ervoor zorgen dat je een weloverwogen beslissing neemt en kunt genieten van je nieuwe woning in Portugal.

Dit is ook Portugal