Algemeen

Te koop Portugal: Een gids voor het kopen van onroerend goed in Portugal

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een heerlijk klimaat en een vriendelijke bevolking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een woning te kopen in Portugal. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis, een investeringsmogelijkheid of een permanent verblijf, er zijn tal van opties beschikbaar. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kopen van onroerend goed in Portugal.

Waar te beginnen?

Voordat je begint met het zoeken naar een woning in Portugal, is het belangrijk om te bepalen wat je precies zoekt. Wil je bijvoorbeeld een huis aan de kust of juist in het binnenland? Zoek je een appartement of een vrijstaande woning? En wat is je budget? Door deze vragen te beantwoorden, kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je tijd verspilt aan bezichtigingen van woningen die niet aan jouw wensen voldoen.

Er zijn verschillende manieren om een woning te vinden in Portugal. Zo kun je bijvoorbeeld een makelaar inschakelen, online zoeken of zelf op pad gaan en in de regio rondkijken. Het voordeel van een makelaar is dat deze vaak beschikt over een groot aanbod aan woningen en je kan helpen bij het vinden van de juiste woning. Online zoeken is handig omdat je snel een overzicht hebt van het aanbod en je kunt filteren op jouw wensen. Als je zelf op pad gaat, kun je de omgeving verkennen en wellicht een woning vinden die nog niet op de markt is.

Waar moet je op letten bij het kopen van onroerend goed in Portugal?

Als je een woning hebt gevonden die aan jouw wensen voldoet, is het belangrijk om goed te kijken naar de juridische aspecten van de koop. In Portugal is het gebruikelijk om een voorlopig koopcontract te tekenen, waarin de voorwaarden van de koop worden vastgelegd. Het is verstandig om dit contract te laten controleren door een advocaat, zodat je zeker weet dat alles juridisch in orde is.

Een ander belangrijk aspect is de financiering van de woning. Als je een hypotheek nodig hebt, is het verstandig om verschillende banken te vergelijken en te kijken naar de voorwaarden en rentetarieven. Houd er rekening mee dat de hypotheekrente in Portugal hoger kan zijn dan in Nederland.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de staat van de woning en eventuele gebreken. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om te voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Ook is het verstandig om te kijken naar de buurt en de omgeving. Is er bijvoorbeeld voldoende infrastructuur en zijn er voorzieningen zoals winkels en scholen in de buurt?

Wat zijn de kosten?

Als je een woning koopt in Portugal, moet je rekening houden met verschillende kosten. Zo betaal je overdrachtsbelasting (IMT), notariskosten en registratiekosten. De overdrachtsbelasting is afhankelijk van de waarde van de woning en kan oplopen tot 8%. De notariskosten en registratiekosten zijn ook afhankelijk van de waarde van de woning en bedragen samen ongeveer 1,5% van de aankoopprijs.

Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor een advocaat, een bouwkundige keuring en eventueel een hypotheekadviseur. Ook zijn er jaarlijkse kosten zoals onroerendgoedbelasting (IMI) en onderhoudskosten.

Conclusie

Als je overweegt om een woning te kopen in Portugal, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en je goed te laten informeren over de juridische en financiële aspecten van de koop. Door gericht te zoeken en te kijken naar de staat van de woning en de omgeving, kun je voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Met de juiste voorbereiding en begeleiding kun je echter genieten van een prachtige woning in een heerlijk land.

Ratingpost

Dit is ook Portugal