Algemeen

Douro Portugal: Ontdek de prachtige wijnregio van Portugal

Douro Portugal is een van de meest bekende wijnregio’s ter wereld. Het is gelegen in het noorden van Portugal en strekt zich uit langs de rivier de Douro. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, heerlijke wijnen en rijke geschiedenis. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de Douro Portugal en ontdekken we alles wat deze regio te bieden heeft.

Geschiedenis van Douro Portugal

De geschiedenis van Douro Portugal gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen plantten de eerste wijngaarden langs de rivier de Douro en begonnen met het produceren van wijn. In de middeleeuwen werd de regio een belangrijk handelscentrum voor wijn en andere producten. In de 18e eeuw begonnen de Portugezen met het produceren van portwijn, een zoete wijn die wordt gemaakt door het toevoegen van brandewijn aan de wijn tijdens het fermentatieproces. Portwijn werd al snel een van de belangrijkste exportproducten van Portugal en de Douro-regio werd wereldwijd bekend om zijn heerlijke portwijnen.

De wijngaarden van Douro Portugal

De wijngaarden van Douro Portugal zijn gelegen op de steile hellingen langs de rivier de Douro. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, wat zorgt voor een goede drainage en een unieke smaak aan de wijnen. De wijngaarden worden nog steeds op traditionele wijze bewerkt en de druiven worden met de hand geplukt. De meest voorkomende druivensoorten in de regio zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca en Tinta Barroca.

De wijnen van Douro Portugal zijn niet alleen bekend om hun portwijnen, maar ook om hun tafelwijnen. De tafelwijnen van Douro Portugal zijn vaak gemaakt van dezelfde druivensoorten als de portwijnen, maar worden op een andere manier geproduceerd. De tafelwijnen zijn vaak droog en hebben een fruitige smaak.

Bezienswaardigheden in Douro Portugal

Naast de prachtige wijngaarden heeft Douro Portugal nog veel meer te bieden. Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de regio:

  • De stad Porto: Porto is de tweede grootste stad van Portugal en ligt aan de monding van de rivier de Douro. De stad staat bekend om zijn historische centrum, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bezoek de beroemde brug Ponte Dom Luís I en proef de heerlijke portwijnen in een van de vele wijnhuizen.
  • De Douro-vallei: De Douro-vallei is een van de mooiste landschappen van Portugal. De vallei is bezaaid met wijngaarden, olijfbomen en amandelbomen. Maak een boottocht over de rivier de Douro en geniet van het prachtige uitzicht.
  • De stad Lamego: Lamego is een charmante stad in het hart van de Douro-regio. Bezoek de imposante kathedraal van Lamego en de prachtige barokke kerk van São Pedro de Balsemão.
  • De wijnhuizen: Er zijn talloze wijnhuizen in Douro Portugal waar je de heerlijke wijnen kunt proeven. Bezoek bijvoorbeeld Quinta do Crasto, Quinta do Vallado of Quinta do Portal.

Conclusie

Douro Portugal is een prachtige regio met een rijke geschiedenis en heerlijke wijnen. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een mooie vakantiebestemming, Douro Portugal heeft voor ieder wat wils. Vergeet niet om de bezienswaardigheden te bezoeken en te genieten van het prachtige landschap en de heerlijke wijnen.

Ratingpost

Dit is ook Portugal