Algemeen

Portugal Inwoners: Een Overzicht van de Bevolking van Portugal

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa en heeft een bevolking van ongeveer 10,3 miljoen mensen. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur en is bekend om zijn prachtige stranden, heerlijke eten en wijn, en historische steden. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de inwoners van Portugal, inclusief demografische gegevens, talen, religie en meer.

Demografische Gegevens

Volgens de laatste volkstelling in 2021 heeft Portugal een bevolking van ongeveer 10,3 miljoen mensen. De bevolking is relatief jong, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. De levensverwachting bij de geboorte is ongeveer 81 jaar. De bevolkingsdichtheid van Portugal is ongeveer 112 mensen per vierkante kilometer.

De grootste stad van Portugal is Lissabon, met een bevolking van ongeveer 547.000 mensen. Andere grote steden zijn Porto, Amadora, Braga en Setúbal. Het grootste deel van de bevolking woont in stedelijke gebieden, met ongeveer 65% van de bevolking die in steden woont.

Talen

De officiële taal van Portugal is Portugees, dat door bijna alle inwoners wordt gesproken. Het Portugees dat in Portugal wordt gesproken, verschilt enigszins van het Portugees dat in Brazilië wordt gesproken. Naast Portugees worden er ook andere talen gesproken in Portugal, waaronder Mirandees, een regionale taal die wordt gesproken in het noordoosten van Portugal.

Religie

De meerderheid van de bevolking van Portugal is rooms-katholiek, met ongeveer 81% van de bevolking die zichzelf als katholiek beschouwt. Andere religies die in Portugal worden beoefend, zijn onder meer het protestantisme, de islam en het jodendom. Ongeveer 6% van de bevolking beschouwt zichzelf als niet-religieus.

Etniciteit

De meerderheid van de bevolking van Portugal is etnisch Portugees, met ongeveer 96% van de bevolking die zichzelf als Portugees beschouwt. Er zijn echter ook minderheden van andere etnische groepen, waaronder Afrikanen, Brazilianen en Oost-Europeanen.

Onderwijs

Onderwijs is belangrijk in Portugal en het land heeft een goed ontwikkeld onderwijssysteem. Het onderwijssysteem is gratis en verplicht voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud. Het land heeft een alfabetiseringsgraad van ongeveer 95%, wat betekent dat bijna alle inwoners van Portugal kunnen lezen en schrijven.

Economie

De economie van Portugal is de afgelopen jaren gegroeid en het land heeft een gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking van ongeveer € 23.000 per jaar. De belangrijkste sectoren van de economie zijn de dienstensector, de industrie en de landbouw. Portugal is ook een belangrijke producent van wijn en olijfolie.

Cultuur

Portugal heeft een rijke cultuur en geschiedenis en staat bekend om zijn prachtige architectuur, kunst en literatuur. Het land heeft ook een rijke muziektraditie, met fado als een van de meest bekende muziekstijlen. Fado is een melancholische muziekstijl die vaak wordt gezongen in kleine clubs en cafés.

Portugal is ook bekend om zijn heerlijke eten en wijn. Enkele van de meest bekende gerechten zijn bacalhau (gezouten kabeljauw), cozido (een stoofpot) en pastéis de nata (een heerlijk gebakje). Portugal is ook een belangrijke producent van wijn, met name portwijn, die wordt geproduceerd in de Douro-vallei.

Conclusie

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het land heeft een relatief jonge bevolking en een hoge levensverwachting. De officiële taal is Portugees en de meerderheid van de bevolking is rooms-katholiek. Portugal heeft een goed ontwikkeld onderwijssysteem en een groeiende economie. Het land staat bekend om zijn prachtige architectuur, kunst en literatuur, evenals zijn heerlijke eten en wijn. Als je op zoek bent naar een prachtige bestemming voor je volgende vakantie, dan is Portugal zeker een bezoek waard!

Ratingpost

Dit is ook Portugal