Algemeen

Portugal Liga: De Competitie van de Portugese Voetbalclubs

De Portugal Liga, ook wel bekend als de Primeira Liga, is de hoogste voetbalcompetitie in Portugal. Het is een van de meest populaire competities in Europa en trekt elk seizoen duizenden fans naar de stadions. De competitie bestaat uit 18 teams die elk jaar strijden om de titel van kampioen van Portugal.

Geschiedenis van de Portugal Liga

De Portugal Liga werd opgericht in 1934 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze voetbalcompetities in Europa. De eerste kampioen van de competitie was FC Porto, die in totaal 29 keer de titel heeft gewonnen. Benfica is de club met de meeste titels, namelijk 37 keer.

De competitie heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. In 1999 werd de naam veranderd van Primeira Divisão naar Primeira Liga. In 2014 werd de competitie hervormd en werd het aantal teams verminderd van 16 naar 18.

De Teams in de Portugal Liga

De Portugal Liga bestaat uit 18 teams die elk jaar strijden om de titel van kampioen van Portugal. De teams zijn afkomstig uit verschillende delen van Portugal en hebben elk hun eigen geschiedenis en fanbase. Hieronder vind je een lijst van de teams die momenteel in de competitie spelen:

 • Benfica
 • FC Porto
 • Sporting CP
 • Braga
 • Vitória Guimarães
 • Moreirense
 • Paços de Ferreira
 • Santa Clara
 • Portimonense
 • Boavista
 • Famalicão
 • Marítimo
 • Tondela
 • Gil Vicente
 • Belenses
 • Nacional
 • Farense
 • Estoril

Hoe Werkt de Competitie?

De Portugal Liga werkt volgens een systeem van promotie en degradatie. Aan het einde van elk seizoen degraderen de drie teams die onderaan de ranglijst staan naar de Segunda Liga, de op een na hoogste voetbalcompetitie in Portugal. De top twee teams van de Segunda Liga promoveren naar de Portugal Liga.

De competitie begint in augustus en eindigt in mei. Elk team speelt twee keer tegen elk ander team, een keer thuis en een keer uit. Een overwinning levert drie punten op, een gelijkspel één punt en een nederlaag geen punten. Het team met de meeste punten aan het einde van het seizoen wordt gekroond tot kampioen van Portugal.

De Grootste Rivaliteiten in de Portugal Liga

De Portugal Liga heeft verschillende rivaliteiten tussen de clubs die elk jaar voor veel spanning en emotie zorgen. Hieronder vind je een overzicht van de grootste rivaliteiten in de competitie:

 • Benfica vs. FC Porto: Dit is de grootste rivaliteit in de Portugal Liga en wordt ook wel de “Clássico” genoemd. De wedstrijden tussen deze twee clubs zijn altijd zeer intens en trekken veel aandacht van fans over de hele wereld.
 • Sporting CP vs. Benfica: Deze rivaliteit is ook erg groot en wordt de “Derby de Lisboa” genoemd. De wedstrijden tussen deze twee clubs zijn altijd zeer beladen en trekken veel aandacht van fans in Portugal.
 • Braga vs. Vitória Guimarães: Deze rivaliteit is vooral belangrijk in het noorden van Portugal. De wedstrijden tussen deze twee clubs zijn altijd zeer intens en trekken veel aandacht van fans in de regio.

De Beste Spelers in de Portugal Liga

De Portugal Liga heeft in de loop der jaren veel getalenteerde spelers voortgebracht. Hieronder vind je een lijst van enkele van de beste spelers die momenteel in de competitie spelen:

 • Bruno Fernandes (Sporting CP)
 • João Félix (Atlético Madrid, voormalig Benfica)
 • Sérgio Oliveira (FC Porto)
 • Pizzi (Benfica)
 • Mehdi Taremi (FC Porto)
 • Lucas Veríssimo (Benfica)
 • Matheus Uribe (FC Porto)
 • Paulinho (Braga)
 • André Silva (Eintracht Frankfurt, voormalig FC Porto)
 • Luís Díaz (FC Porto)

Conclusie

De Portugal Liga is een van de meest prestigieuze voetbalcompetities in Europa en trekt elk seizoen duizenden fans naar de stadions. De competitie bestaat uit 18 teams die elk jaar strijden om de titel van kampioen van Portugal. De competitie heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan en heeft enkele van de beste spelers ter wereld voortgebracht. De rivaliteiten tussen de clubs zorgen elk jaar voor veel spanning en emotie en maken de competitie nog interessanter om te volgen.

Ratingpost

Dit is ook Portugal