Algemeen

Portugal weer: alles wat je moet weten over het klimaat in Portugal

Portugal is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een bruisende cultuur en een adembenemende natuur. Maar hoe zit het eigenlijk met het weer in Portugal? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het klimaat in Portugal, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.

Het klimaat in Portugal

Portugal heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het land warme, droge zomers en milde winters heeft. De zomers zijn over het algemeen erg warm en droog, terwijl de winters mild en regenachtig zijn. De gemiddelde temperatuur in Portugal ligt tussen de 12 en 18 graden Celsius in de winter en tussen de 25 en 30 graden Celsius in de zomer.

De beste tijd om Portugal te bezoeken is van mei tot en met september, wanneer de temperaturen hoog zijn en er weinig regen valt. In de maanden juli en augustus kan het echter wel erg druk zijn in de toeristische gebieden, dus als je op zoek bent naar rust en stilte kun je beter in mei, juni of september gaan.

De verschillende regio’s in Portugal

Portugal heeft verschillende regio’s met elk hun eigen klimaat. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio’s en hun klimaat:

Lissabon en omgeving

Lissabon en omgeving hebben een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 28 graden Celsius, terwijl het in de winter gemiddeld zo’n 15 graden Celsius is. In de zomer kan het echter wel erg heet worden, met temperaturen die oplopen tot boven de 35 graden Celsius.

Algarve

De Algarve is de meest zuidelijke regio van Portugal en heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 30 graden Celsius, terwijl het in de winter gemiddeld zo’n 16 graden Celsius is. In de zomer kan het echter wel erg druk zijn in de toeristische gebieden.

Porto en omgeving

Porto en omgeving hebben een gematigd zeeklimaat met milde, natte winters en warme, droge zomers. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 25 graden Celsius, terwijl het in de winter gemiddeld zo’n 10 graden Celsius is. In de winter kan het echter wel erg regenachtig zijn in deze regio.

De beste tijd om Portugal te bezoeken

Zoals eerder genoemd is de beste tijd om Portugal te bezoeken van mei tot en met september, wanneer de temperaturen hoog zijn en er weinig regen valt. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen en neerslag per maand in de belangrijkste regio’s van Portugal:

Lissabon en omgeving

 • Januari: 15 graden Celsius, 10 dagen neerslag
 • Februari: 16 graden Celsius, 9 dagen neerslag
 • Maart: 18 graden Celsius, 8 dagen neerslag
 • April: 20 graden Celsius, 7 dagen neerslag
 • Mei: 23 graden Celsius, 6 dagen neerslag
 • Juni: 27 graden Celsius, 3 dagen neerslag
 • Juli: 30 graden Celsius, 1 dag neerslag
 • Augustus: 30 graden Celsius, 1 dag neerslag
 • September: 28 graden Celsius, 4 dagen neerslag
 • Oktober: 23 graden Celsius, 7 dagen neerslag
 • November: 18 graden Celsius, 10 dagen neerslag
 • December: 15 graden Celsius, 11 dagen neerslag

Algarve

 • Januari: 16 graden Celsius, 10 dagen neerslag
 • Februari: 16 graden Celsius, 9 dagen neerslag
 • Maart: 18 graden Celsius, 8 dagen neerslag
 • April: 20 graden Celsius, 7 dagen neerslag
 • Mei: 23 graden Celsius, 6 dagen neerslag
 • Juni: 27 graden Celsius, 3 dagen neerslag
 • Juli: 30 graden Celsius, 1 dag neerslag
 • Augustus: 30 graden Celsius, 1 dag neerslag
 • September: 28 graden Celsius, 4 dagen neerslag
 • Oktober: 23 graden Celsius, 7 dagen neerslag
 • November: 18 graden Celsius, 10 dagen neerslag
 • December: 16 graden Celsius, 11 dagen neerslag

Porto en omgeving

 • Januari: 10 graden Celsius, 16 dagen neerslag
 • Februari: 11 graden Celsius, 14 dagen neerslag
 • Maart: 13 graden Celsius, 14 dagen neerslag
 • April: 15 graden Celsius, 12 dagen neerslag
 • Mei: 18 graden Celsius, 10 dagen neerslag
 • Juni: 21 graden Celsius, 7 dagen neerslag
 • Juli: 24 graden Celsius, 4 dagen neerslag
 • Augustus: 24 graden Celsius, 5 dagen neerslag
 • September: 22 graden Celsius, 7 dagen neerslag
 • Oktober: 17 graden Celsius, 11 dagen neerslag
 • November: 13 graden Celsius, 14 dagen neerslag
 • December: 11 graden Celsius, 16 dagen neerslag

Conclusie

Portugal heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De beste tijd om Portugal te bezoeken is van mei tot en met september, wanneer de temperaturen hoog zijn en er weinig regen valt. Lissabon en omgeving, de Algarve en Porto en omgeving hebben elk hun eigen klimaat, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis. Hopelijk heb je met dit artikel een beter beeld gekregen van het weer in Portugal en kun je goed voorbereid op reis gaan.

Dit is ook Portugal