Algemeen

SEF Portugal: Alles wat je moet weten over de Portugese Immigratiedienst

SEF Portugal is de afkorting voor Serviço de Estrangeiros e Fronteiras, oftewel de Portugese Immigratiedienst. Deze dienst is verantwoordelijk voor het beheer van de immigratie en grenscontrole in Portugal. Als je van plan bent om naar Portugal te verhuizen of er voor langere tijd te verblijven, is het belangrijk om te weten wat SEF Portugal doet en hoe je met hen in contact kunt komen.

Wat doet SEF Portugal?

SEF Portugal is verantwoordelijk voor verschillende taken op het gebied van immigratie en grenscontrole. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste taken:

 • Verlenen van visa en verblijfsvergunningen aan niet-EU-burgers die in Portugal willen wonen of werken
 • Controle van de grenzen en het voorkomen van illegale immigratie
 • Bestrijding van mensenhandel en illegale immigratie
 • Registratie van EU-burgers die langer dan 3 maanden in Portugal willen verblijven
 • Uitvoeren van controles op de arbeidsmarkt om te voorkomen dat buitenlandse werknemers worden uitgebuit

Visa en verblijfsvergunningen

Als je van plan bent om naar Portugal te verhuizen of er voor langere tijd te verblijven, heb je waarschijnlijk een visa of verblijfsvergunning nodig. SEF Portugal is verantwoordelijk voor het verlenen van deze documenten aan niet-EU-burgers.

Er zijn verschillende soorten visa en verblijfsvergunningen beschikbaar, afhankelijk van je situatie. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende:

 • Visa voor kort verblijf: deze visa zijn bedoeld voor mensen die maximaal 90 dagen in Portugal willen verblijven voor bijvoorbeeld vakantie of zaken.
 • Visa voor lang verblijf: deze visa zijn bedoeld voor mensen die langer dan 90 dagen in Portugal willen verblijven voor bijvoorbeeld studie, werk of familiebezoek.
 • Verblijfsvergunning voor studie: deze vergunning is bedoeld voor studenten die in Portugal willen studeren.
 • Verblijfsvergunning voor werk: deze vergunning is bedoeld voor mensen die in Portugal willen werken.
 • Verblijfsvergunning voor familiehereniging: deze vergunning is bedoeld voor mensen die bij hun familie in Portugal willen wonen.

Als je een visa of verblijfsvergunning wilt aanvragen, moet je contact opnemen met SEF Portugal. Dit kan online via de website van SEF Portugal of persoonlijk bij een van de kantoren van SEF Portugal in het land.

Registratie van EU-burgers

Als je een EU-burger bent en langer dan 3 maanden in Portugal wilt verblijven, moet je je registreren bij SEF Portugal. Dit is verplicht volgens de Europese wetgeving.

Om je te registreren, moet je persoonlijk naar een van de kantoren van SEF Portugal gaan en de volgende documenten meenemen:

 • Geldig paspoort of identiteitskaart
 • Bewijs van verblijf in Portugal (bijvoorbeeld een huurcontract of eigendomsbewijs)
 • Bewijs van financiële middelen (bijvoorbeeld een bankafschrift)

Na registratie ontvang je een verblijfskaart die 5 jaar geldig is. Je moet deze kaart altijd bij je hebben als je in Portugal bent.

Contact opnemen met SEF Portugal

Als je vragen hebt over immigratie of grenscontrole in Portugal, kun je contact opnemen met SEF Portugal. Hieronder vind je de contactgegevens:

Als je een visa of verblijfsvergunning wilt aanvragen, moet je persoonlijk naar een van de kantoren van SEF Portugal gaan. Hieronder vind je de adressen van de kantoren:

 • Lissabon: Rua Rodrigo da Fonseca, 8, 1099-003 Lisboa
 • Porto: Rua de Entrequintas, 218, 4250-198 Porto
 • Funchal: Rua da Mouraria, 43, 9000-047 Funchal

Conclusie

SEF Portugal is de Portugese Immigratiedienst en is verantwoordelijk voor het beheer van de immigratie en grenscontrole in Portugal. Als je van plan bent om naar Portugal te verhuizen of er voor langere tijd te verblijven, is het belangrijk om te weten wat SEF Portugal doet en hoe je met hen in contact kunt komen. Je kunt bij SEF Portugal terecht voor het aanvragen van visa en verblijfsvergunningen, registratie als EU-burger en vragen over immigratie en grenscontrole in Portugal.

Ratingpost

Dit is ook Portugal