Algemeen

Tolwegen Portugal: Alles wat je moet weten

Als je van plan bent om met de auto door Portugal te reizen, is het belangrijk om te weten dat er tolwegen zijn. Het is daarom handig om vooraf te weten hoe het tolwegsysteem in Portugal werkt en welke kosten hieraan verbonden zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tolwegen in Portugal.

Soorten tolwegen in Portugal

Er zijn twee soorten tolwegen in Portugal: de traditionele tolwegen en de elektronische tolwegen. De traditionele tolwegen zijn de wegen waarbij je bij een tolpoortje moet betalen. De elektronische tolwegen zijn de wegen waarbij je geen tolpoortjes meer tegenkomt, maar waarbij de tol automatisch van je bankrekening wordt afgeschreven.

Tol betalen bij traditionele tolwegen

Bij de traditionele tolwegen in Portugal betaal je bij een tolpoortje. Er zijn verschillende manieren om te betalen:

  • Contant: je kunt bij de tolpoortjes contant betalen met euro’s.
  • Creditcard: je kunt bij de tolpoortjes betalen met een creditcard.
  • Prepaidkaart: je kunt een prepaidkaart kopen bij een tankstation of postkantoor en hiermee betalen bij de tolpoortjes.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle tolpoortjes alle betaalmethoden accepteren. Het is daarom handig om altijd contant geld bij je te hebben als je over de traditionele tolwegen rijdt.

Tol betalen bij elektronische tolwegen

Bij de elektronische tolwegen in Portugal wordt de tol automatisch van je bankrekening afgeschreven. Je hebt hiervoor een elektronisch kastje nodig dat je in je auto plaatst. Dit kastje heet in Portugal een “Via Verde”.

Als je geen Via Verde hebt, kun je ook gebruikmaken van het “Easytoll” systeem. Hierbij wordt de tol achteraf van je bankrekening afgeschreven. Je moet hiervoor wel je kenteken registreren bij een Easytoll-punt langs de weg.

Kosten tolwegen in Portugal

De kosten voor tolwegen in Portugal zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand die je aflegt en het type voertuig waarmee je rijdt. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven voor de traditionele tolwegen:

  • Auto: gemiddeld €0,10 per kilometer
  • Motor: gemiddeld €0,05 per kilometer
  • Bus: gemiddeld €0,20 per kilometer
  • Vrachtwagen: gemiddeld €0,25 per kilometer

De tarieven voor de elektronische tolwegen zijn over het algemeen iets lager dan die van de traditionele tolwegen. Het is daarom handig om vooraf te berekenen welke tolwegen je wilt nemen en wat de kosten hiervan zijn.

Tolwegen vermijden in Portugal

Als je geen tol wilt betalen in Portugal, kun je ervoor kiezen om de tolwegen te vermijden. Dit kan echter wel betekenen dat je langer onderweg bent en dat je meer brandstof verbruikt. Hieronder vind je een aantal alternatieve routes:

  • De N-wegen: dit zijn de nationale wegen in Portugal. Deze wegen zijn gratis, maar vaak wel drukker en minder goed onderhouden dan de tolwegen.
  • De binnenwegen: als je de tijd hebt, kun je ervoor kiezen om binnendoor te rijden. Dit kan mooie routes opleveren, maar het kan ook betekenen dat je over smalle wegen rijdt.

Conclusie

Als je met de auto door Portugal reist, is het belangrijk om te weten dat er tolwegen zijn. Er zijn twee soorten tolwegen: de traditionele tolwegen en de elektronische tolwegen. Bij de traditionele tolwegen betaal je bij een tolpoortje en bij de elektronische tolwegen wordt de tol automatisch van je bankrekening afgeschreven. De kosten voor tolwegen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand die je aflegt en het type voertuig waarmee je rijdt. Als je geen tol wilt betalen, kun je ervoor kiezen om de tolwegen te vermijden, maar dit kan wel betekenen dat je langer onderweg bent en dat je meer brandstof verbruikt.

Ratingpost

Dit is ook Portugal