Algemeen

Weer Portugal December: Wat te verwachten?

Als je van plan bent om in december naar Portugal te reizen, is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Portugal heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het over het algemeen mild en zonnig is. Maar hoe zit het met december? Hieronder vind je alles wat je moet weten over het weer in Portugal in december.

Temperatuur in Portugal in december

December is een van de koudste maanden van het jaar in Portugal, maar het is nog steeds relatief mild in vergelijking met andere Europese landen. De gemiddelde temperatuur in Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is ongeveer 15 graden Celsius. In de Algarve, de zuidelijke regio van Portugal, is het iets warmer met een gemiddelde temperatuur van 17 graden Celsius. In het noorden van Portugal, zoals Porto, kan het iets koeler zijn met een gemiddelde temperatuur van 12 graden Celsius.

Hoewel de temperaturen overdag mild zijn, kan het ‘s nachts behoorlijk koud worden. De gemiddelde nachttemperatuur in Lissabon is ongeveer 8 graden Celsius, terwijl het in de Algarve ongeveer 10 graden Celsius is. In het noorden van Portugal kan het ‘s nachts nog kouder worden, met een gemiddelde temperatuur van 5 graden Celsius.

Regenval in Portugal in december

December is een van de natste maanden van het jaar in Portugal. Het regent gemiddeld ongeveer 12 dagen per maand in Lissabon en de Algarve, terwijl het in het noorden van Portugal ongeveer 15 dagen per maand regent. De meeste regen valt in de vorm van korte, hevige buien, dus het is belangrijk om een paraplu of regenjas mee te nemen als je in december naar Portugal reist.

Zonneschijn in Portugal in december

December is een van de minst zonnige maanden van het jaar in Portugal. Gemiddeld schijnt de zon ongeveer 5 uur per dag in Lissabon en de Algarve, terwijl het in het noorden van Portugal ongeveer 4 uur per dag is. Dit betekent dat je niet veel zon zult zien als je in december naar Portugal reist, dus het is belangrijk om warme kleding mee te nemen.

Wat te dragen in Portugal in december

Vanwege de milde temperaturen overdag en de koude nachten, is het belangrijk om laagjes te dragen als je in december naar Portugal reist. Een lichte jas of trui is voldoende voor overdag, maar je hebt ook een warme jas nodig voor ‘s avonds. Vergeet niet om een paraplu of regenjas mee te nemen vanwege de regenval in december.

Wat te doen in Portugal in december

Hoewel december niet de meest zonnige maand is in Portugal, zijn er nog steeds genoeg dingen te doen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Bezoek de kerstmarkten in Lissabon en Porto
  • Proef de Portugese keuken in een gezellig restaurant
  • Bezoek de historische bezienswaardigheden van Portugal, zoals het kasteel van Sintra of de Torre de Belém
  • Maak een wandeling langs de kust van de Algarve
  • Ontdek de wijnregio’s van Portugal, zoals de Douro-vallei

Conclusie

Als je in december naar Portugal reist, kun je milde temperaturen overdag verwachten, maar koude nachten. Het regent vaak in december, dus het is belangrijk om een paraplu of regenjas mee te nemen. Hoewel het niet de meest zonnige maand is, zijn er nog steeds genoeg dingen te doen in Portugal in december. Vergeet niet om warme kleding mee te nemen en laagjes te dragen vanwege de temperatuurschommelingen.

Dit is ook Portugal