Algemeen

Hoeveel inwoners heeft Portugal?

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa en heeft een bevolking van ongeveer 10,3 miljoen mensen. Het land heeft een oppervlakte van 92.212 km² en is daarmee iets groter dan Nederland. Portugal is vooral bekend om zijn prachtige stranden, historische steden en heerlijke wijnen.

Bevolkingsgroei in Portugal

De bevolkingsgroei in Portugal is de afgelopen decennia afgenomen. In de jaren ’60 en ’70 groeide de bevolking nog met meer dan 1% per jaar, maar sindsdien is de groei gestaag afgenomen. In 2019 was de bevolkingsgroei nog maar 0,2%. Dit komt vooral door een laag geboortecijfer en een hoog sterftecijfer.

De vergrijzing is ook een groot probleem in Portugal. In 2019 was ongeveer 22% van de bevolking ouder dan 65 jaar. Dit percentage zal naar verwachting alleen maar toenemen in de komende jaren. Dit kan leiden tot problemen op het gebied van gezondheidszorg en pensioenen.

Bevolkingsdichtheid in Portugal

Portugal heeft een bevolkingsdichtheid van ongeveer 112 inwoners per km². Dit is relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. De meeste mensen wonen in de stedelijke gebieden, zoals Lissabon, Porto en Faro. Het platteland is dunbevolkt en wordt vooral gebruikt voor landbouw en veeteelt.

Immigratie in Portugal

Portugal heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een toename van immigratie. Veel mensen uit voormalige Portugese koloniën, zoals Brazilië, Angola en Mozambique, zijn naar Portugal gekomen op zoek naar werk en een beter leven. Ook zijn er veel immigranten uit andere Europese landen, zoals Spanje en Frankrijk, die zich in Portugal vestigen.

De regering van Portugal heeft een aantal maatregelen genomen om immigratie te stimuleren. Zo is het makkelijker geworden voor buitenlanders om een werkvergunning te krijgen en zijn er belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders. Ook is er een speciaal programma opgezet om gepensioneerden aan te trekken, genaamd het “Golden Visa” programma.

Conclusie

Portugal heeft een bevolking van ongeveer 10,3 miljoen mensen en de bevolkingsgroei is de afgelopen decennia afgenomen. De bevolkingsdichtheid is relatief laag en de meeste mensen wonen in de stedelijke gebieden. Portugal heeft te maken gehad met een toename van immigratie en de regering heeft maatregelen genomen om immigratie te stimuleren.

Dit is ook Portugal