Algemeen

Amsterdam Portugal: Ontdek de Portugese invloeden in Amsterdam

Amsterdam en Portugal lijken op het eerste gezicht misschien niet veel met elkaar te maken te hebben. Toch zijn er tal van Portugese invloeden te vinden in de Nederlandse hoofdstad. Van historische gebouwen tot culinaire hoogstandjes, Amsterdam heeft veel te bieden voor liefhebbers van de Portugese cultuur.

Portugese architectuur in Amsterdam

Een van de meest opvallende Portugese invloeden in Amsterdam is de architectuur. In de 17e eeuw, toen Amsterdam een belangrijk handelscentrum was, werden er veel handelsposten gevestigd in Portugal en de Portugese koloniën. Hierdoor kwamen er veel Portugese handelaren naar Amsterdam, die hun eigen stijl van architectuur meebrachten.

Een voorbeeld van Portugese architectuur in Amsterdam is het gebouw van de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein. Dit gebouw werd in de 17e eeuw gebouwd door Portugese Joden die naar Amsterdam waren gevlucht. Het gebouw is nog steeds in gebruik als synagoge en is een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad.

Een ander voorbeeld van Portugese architectuur in Amsterdam is het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht. Dit gebouw werd in de 17e eeuw gebouwd door een Portugese koopman en heeft een opvallende gevel met zeven hoofden erop. Het gebouw is nu in gebruik als kantoorruimte.

Portugese restaurants in Amsterdam

Als je op zoek bent naar Portugese culinaire hoogstandjes, dan hoef je niet ver te zoeken in Amsterdam. Er zijn tal van restaurants die zich richten op de Portugese keuken.

Een van de bekendste Portugese restaurants in Amsterdam is Casa Portuguesa aan de Zeedijk. Hier kun je genieten van traditionele Portugese gerechten zoals bacalhau (gezouten kabeljauw) en arroz de marisco (rijst met zeevruchten). Het restaurant heeft een gezellige sfeer en is populair bij zowel toeristen als locals.

Een ander populair Portugese restaurant in Amsterdam is O Pescador aan de Kinkerstraat. Hier kun je terecht voor heerlijke visgerechten, waaronder gegrilde sardines en octopus salade. Het restaurant heeft een informele sfeer en is perfect voor een gezellige avond uit.

Portugese evenementen in Amsterdam

Als je meer wilt weten over de Portugese cultuur, dan zijn er tal van evenementen in Amsterdam die je kunt bezoeken. Een van de bekendste evenementen is het jaarlijkse Portugese feest in de Portugese Synagoge. Tijdens dit feest worden er traditionele Portugese gerechten geserveerd en kun je genieten van live muziek en dans.

Een ander evenement dat de moeite waard is om te bezoeken is het Festival Iberico in het Westerpark. Dit festival richt zich op de cultuur van Spanje en Portugal en biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder muziek, dans en culinaire hoogstandjes.

Portugese winkels in Amsterdam

Als je op zoek bent naar Portugese producten, dan zijn er tal van winkels in Amsterdam die gespecialiseerd zijn in Portugese producten. Een van de bekendste winkels is A Loja aan de Kinkerstraat. Hier kun je terecht voor Portugese wijnen, olijfolie en andere lekkernijen.

Een andere winkel die de moeite waard is om te bezoeken is Casa Bocage aan de Haarlemmerdijk. Hier kun je terecht voor Portugese keramiek, handgemaakte sieraden en andere souvenirs.

Conclusie

Amsterdam en Portugal hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Van Portugese architectuur tot culinaire hoogstandjes, Amsterdam heeft veel te bieden voor liefhebbers van de Portugese cultuur. Of je nu op zoek bent naar een traditioneel Portugees gerecht of een uniek souvenir, Amsterdam heeft het allemaal.

Dit is ook Portugal