Algemeen

Portugal Eurovision: De geschiedenis van Portugal op het Eurovisie Songfestival

Portugal Eurovision is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Het Eurovisie Songfestival is een van de grootste muziekevenementen ter wereld en Portugal heeft een rijke geschiedenis op dit gebied. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van Portugal op het Eurovisie Songfestival en kijken we naar de hoogte- en dieptepunten van de Portugese deelname.

De eerste deelname van Portugal

Portugal nam voor het eerst deel aan het Eurovisie Songfestival in 1964. Het land werd vertegenwoordigd door António Calvário met het nummer “Oração”. Het liedje eindigde op de 13e plaats met slechts 0 punten. Dit was een teleurstellend resultaat voor Portugal, maar het land liet zich niet ontmoedigen en bleef deelnemen aan het festival.

De jaren 70 en 80

In de jaren 70 en 80 had Portugal wisselende resultaten op het Eurovisie Songfestival. In 1971 behaalde Portugal zijn eerste top 10-notering met het nummer “Menina” van Tonicha, dat op de 9e plaats eindigde. In 1974 werd Portugal vertegenwoordigd door Paulo de Carvalho met het nummer “E depois do adeus”. Dit liedje werd later gebruikt als signaal voor de Anjerrevolutie in Portugal en wordt nog steeds gezien als een belangrijk nummer in de Portugese geschiedenis.

In 1980 behaalde Portugal zijn beste resultaat tot dan toe met het nummer “Um grande, grande amor” van José Cid, dat op de 7e plaats eindigde. In de jaren 80 had Portugal echter ook een aantal teleurstellende resultaten, waaronder een laatste plaats in 1984 met het nummer “Silêncio e tanta gente” van Maria Guinot.

De jaren 90 en 2000

In de jaren 90 en 2000 had Portugal opnieuw wisselende resultaten op het Eurovisie Songfestival. In 1991 behaalde Portugal zijn tweede top 10-notering met het nummer “Lusitana paixão” van Dulce Pontes, dat op de 8e plaats eindigde. In 1996 werd Portugal vertegenwoordigd door Lúcia Moniz met het nummer “O meu coração não tem cor”. Dit liedje werd later gebruikt in de film “Love Actually” en is nog steeds een populair nummer in Portugal.

In de jaren 2000 had Portugal een aantal teleurstellende resultaten, waaronder een laatste plaats in 2006 met het nummer “Coisas de nada” van Nonstop. In 2008 besloot Portugal om niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival vanwege financiële problemen.

De overwinning van Salvador Sobral

In 2017 behaalde Portugal eindelijk zijn eerste overwinning op het Eurovisie Songfestival met het nummer “Amar pelos dois” van Salvador Sobral. Het nummer, geschreven door zijn zus Luísa Sobral, was een ingetogen ballade die opviel tussen de meer extravagante optredens van andere landen. Salvador Sobral werd geprezen om zijn authentieke en emotionele optreden en het nummer werd een hit in heel Europa.

De overwinning van Salvador Sobral was een historisch moment voor Portugal en het Eurovisie Songfestival. Het was de eerste keer dat Portugal het festival won en het was ook de eerste keer dat een nummer in het Portugees het festival won. Het nummer werd gezien als een terugkeer naar de basis van het festival, waarbij de focus lag op de muziek en de emotie in plaats van op de show en de gimmicks.

De deelname van Conan Osíris

In 2019 werd Portugal vertegenwoordigd door Conan Osíris met het nummer “Telemóveis”. Het nummer was een mix van traditionele Portugese muziek en moderne elektronische beats en het optreden was een van de meest opvallende van het festival. Conan Osíris droeg een opvallende outfit en het optreden was een visueel spektakel.

Het nummer werd echter niet goed ontvangen door de jury’s en eindigde op de 15e plaats in de halve finale, waardoor Portugal niet doorging naar de finale. Het optreden van Conan Osíris werd echter wel geprezen om zijn originaliteit en het nummer werd een hit in Portugal en andere Europese landen.

Conclusie

Portugal heeft een rijke geschiedenis op het Eurovisie Songfestival, met hoogte- en dieptepunten in de loop der jaren. De overwinning van Salvador Sobral in 2017 was een historisch moment voor Portugal en het festival en liet zien dat het festival nog steeds kan verrassen en vernieuwen. De deelname van Conan Osíris in 2019 was een voorbeeld van de originaliteit en diversiteit die het festival kan bieden. We kijken uit naar de volgende deelname van Portugal aan het Eurovisie Songfestival en hopen opnieuw verrast te worden door de Portugese inzending.

Dit is ook Portugal