Algemeen

Portugal WK gewonnen: Een historische overwinning

Op 10 juli 2016 schreef Portugal geschiedenis door het winnen van het Europees Kampioenschap voetbal. Het was de eerste keer dat Portugal een groot internationaal toernooi won en de overwinning werd gevierd als een nationale triomf. De Portugese ploeg, onder leiding van coach Fernando Santos, versloeg Frankrijk in de finale met 1-0 na verlenging. Het doelpunt werd gescoord door Eder, die daarmee zijn naam voor altijd in de Portugese voetbalgeschiedenis zou schrijven.

De weg naar de finale

Portugal begon het toernooi met een 1-1 gelijkspel tegen IJsland, gevolgd door twee doelpuntloze gelijke spelen tegen Oostenrijk en Hongarije. Ondanks deze matige resultaten wist Portugal zich te kwalificeren voor de knock-outfase als een van de beste derde-plaats teams. In de achtste finale versloeg Portugal Kroatië met 1-0 na verlenging, dankzij een doelpunt van Ricardo Quaresma. In de kwartfinale stond Portugal tegenover Polen, waarbij het na 120 minuten 1-1 stond. Portugal won uiteindelijk met 5-3 na strafschoppen, waarbij doelman Rui Patricio de held van de avond was met twee gestopte penalty’s. In de halve finale stond Portugal tegenover Wales, waarbij Cristiano Ronaldo de show stal met een doelpunt en een assist. Portugal won met 2-0 en bereikte zo voor het eerst sinds 2004 de finale van een groot internationaal toernooi.

De finale tegen Frankrijk

De finale tegen Frankrijk was een spannende wedstrijd, waarbij beide teams kansen kregen om te scoren. In de 25e minuut moest Portugal echter al wisselen vanwege een blessure van Cristiano Ronaldo, die huilend van het veld afging. Het leek erop dat Portugal zonder hun sterspeler de wedstrijd niet zou kunnen winnen, maar het team bleef vechten en verdedigen. In de 109e minuut was het Eder die de bal van buiten het strafschopgebied hard in de hoek schoot, waardoor Portugal op voorsprong kwam. Frankrijk probeerde nog terug te komen, maar het was te laat. Portugal won de wedstrijd met 1-0 en werd zo Europees Kampioen voetbal.

De impact van de overwinning

De overwinning van Portugal op het Europees Kampioenschap voetbal had een enorme impact op het land en de Portugese bevolking. Het was de eerste keer dat Portugal een groot internationaal toernooi won en de overwinning werd gevierd als een nationale triomf. Duizenden mensen gingen de straat op om de spelers te verwelkomen en te feliciteren. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa noemde de overwinning “een moment van nationale eenheid en trots”.

De overwinning had ook een positief effect op de Portugese economie. Het toerisme nam toe en er werden meer investeringen gedaan in het land. De Portugese voetbalbond ontving ook een aanzienlijk bedrag aan prijzengeld en sponsorinkomsten.

Conclusie

De overwinning van Portugal op het Europees Kampioenschap voetbal in 2016 was een historische gebeurtenis voor het land en de Portugese bevolking. Het was de eerste keer dat Portugal een groot internationaal toernooi won en de overwinning werd gevierd als een nationale triomf. De Portugese ploeg, onder leiding van coach Fernando Santos, toonde veerkracht en vastberadenheid tijdens het toernooi en wist uiteindelijk de finale te winnen van Frankrijk. De impact van de overwinning was enorm en had een positief effect op de Portugese economie. De overwinning zal voor altijd herinnerd worden als een van de grootste momenten in de Portugese voetbalgeschiedenis.

Dit is ook Portugal